Kennisbank » SEO Techniek » Verbeter je XML-sitemap

Verbeter je XML-sitemap

26 augustus 2019

Wat is een XML-sitemap?

XML staat voor eXtensible Markup Language. Het is een standaard om de structuur van je website te bepalen. Een sitemap is een bestand met een lijst van pagina’s van je website. Deze sitemap helpt zoekmachines als Google om nieuwe pagina’s op jouw site te ontdekken. Sitemaps zijn vooral belangrijk voor grotere websites met veel subpagina’s en die veel gebruik maken van foto’s en video’s.

Minimale vereisten voor XML-sitemap

Om jouw XML-sitemaps optimaal te laten werken, moet deze aan de volgende standaarden voldoen:

 • Bevat alleen URL’s met een 200-statuscode.
 • Gebruik consistente URL’s.
 • Plaats een verwijzing naar de XML-sitemap in de robots.txt.
 • Moet UTF-8 gecodeerd zijn.
 • Bij voorkeur gecomprimeerd zijn in .gz formaat.
 • Niet groter zijn dan 50MB of 50.000 URL’s bevatten.
  • XML-sitemap tips voor grote sites

   Voor grote sites zoals nieuwsuitgevers of webshops met veel producten is het verstandig om gebruik te maken van index sitemaps. Grote sites hebben index sitemaps nodig omdat het totale aantal URL’s niet in één sitemap past. Een index sitemap verwijst naar de losse sitemaps. Je kunt het meeste uit de losse sitemaps halen door ze te structureren per onderwerp.

   Specifieke sitemaps
   Er zijn gespecialiseerde XML sitemaps voor specifieke doeleinden. Sites met Rich Media werken (bijvoorbeeld Pinterest of YouTube) hebben veel baat bij beeld- of videositemaps. Als je de kans wilt vergroten dat je afbeeldingen worden gevonden in de resultaten van Google, dan is het aan te raden een speciale afbeeldingen sitemap aan te maken

   Controleren of je sitemap goed gelezen wordt
   De eenvoudigste manier om te controleren of jouw sitemap goed wordt gelezen door de zoekmachines, is te kijken in Google Search Console onder “sitemaps”. De meeste zoekmachines, zoals Google of Bing, zoeken naar de “Sitemap: <sitemap_locatie>” (of regel) in het robots.txt-bestand van jouw site. Daardoor is het goed om een verwijzing naar jouw XML-sitemap op te nemen in het robots.txt bestand. Maak je gebruik van de bekende Yoast SEO plugin voor WordPress, dan is jouw index sitemap te vinden op de volgende locatie “website.nl/sitemap_index.xml”.

   Bron: https://www.semrush.com/blog/10-awesome-visual-proven-sitemap-generator-tools/

Houd je kennis op peil

Ontvang onze artikelen.