Kennisbank » SEO » SEO voor landingspagina’s – Beste manieren om te ranken

SEO voor landingspagina’s – Beste manieren om te ranken

23 december 2020

SEO-voor-landingspaginas

SEO voor landingspagina’s

Landingspagina’s zijn doorgaans bedoeld om bezoek naar de website te brengen en een conversie te laten ontstaan. Je krijgt weinig conversies via jouw landingspagina als niemand hem kan vinden. Ook als die pagina niet geoptimaliseerd is om de juiste doelgroep te bereiken, levert deze pagina minder conversies op.

Marketeers weten dat effectieve landingspagina optimalisatie voortdurend meer organisch verkeer en de juiste potentiële klanten aantrekt. Dit zijn mensen die geïnteresseerd zijn in jouw product of dienst en dus de meeste kans hebben om te converteren. In dit artikel verkennen we enkele van de beste manieren om met landingspagina’s te ranken.

Wat is een SEO landingspagina?

Een landingspagina richt zich op gerichte zoekwoorden waarop je hoopt te ranken en bevat altijd een call-to-action (CTA). Het is meestal onderdeel van een grotere inbound marketing campagne, waarbij het doel is om jouw aandeel in het totale zoekverkeer binnen jouw branche te vergroten. Het bepalende kenmerk van de landingspagina is het formulier, dat is ontworpen om bezoekersinformatie vast te leggen. Effectieve landingspagina’s zijn duidelijk en direct in de hoop een algehele positieve gebruikerservaring te bieden. Ze leiden niet af met gimmicks, maar leiden de gebruiker op een gestroomlijnde manier naar een conversie.

Een goede plek om te beginnen met het optimaliseren binnen jouw site is om naar jouw homepage te kijken.

Als je wilt dat jouw website goed presteert in zoekmachine resultaten, moet je je richten op het optimaliseren van nieuwe content en bestaande content voor organische zoekopdrachten. Dit geldt met name voor landingspagina’s, waar de conversie en doorklikcijfers voor een groot deel afhangen van de kwaliteit van de inhoud.

Succesvolle landingspagina schrijven voor topposities?

Beste manieren voor het maken van een landingspagina met SEO

Door het uitvoeren van de SEO basisregels zullen jouw landingspagina’s hoger in de SERP’s komen te staan en zorgen ervoor dat je jouw doelgroep bereikt. Met de juiste SEO trekt je mensen aan die geïnteresseerd zijn in jouw onderwerp, product of dienst. Dit stelt je in staat om meer leads te genereren, waardoor je uiteindelijk jouw conversiepercentage kunt verhogen en het algehele bedrijfssucces kunt ondersteunen.

Hier zijn de basis regels om te volgen bij het maken van SEO-landingspagina’s:

  • Laat jouw zoekwoordstrategie de inhoud bepalen
  • Help zoekmachines de structuur van jouw inhoud te begrijpen
  • Let op de gebruikte URL
  • Controleer de paginasnelheden
  • Bouwen van achtergrondverbindingen

Laat jouw zoekwoordstrategie de inhoud bepalen

Een solide zoekwoordstrategie vormt de basis voor een succesvolle landingspagina. Selecteer longtail zoekwoorden strategisch, waarbij de focus ligt op de zoekintentie. Gebruik zoekwoorden in de inhoud op een natuurlijke en logische manier, en vergeet niet te schrijven voor menselijke lezers, niet voor bots. Zoekmachine-algoritmen herkennen keywords stuffing, en dit zal je niet helpen om hoger in de SERP’s te komen.

Gebruik secundaire zoekwoorden om verder de context te bepalen, waar jouw landingspagina over gaat. Je moet ook rekening houden met semantische zoekwoorden, zinnen die je niet specifiek wilt ranken, maar die het primaire zoekwoord ondersteunen, waardoor de zoekintentie die je probeert te ontmoeten wordt verduidelijkt. Semantische zoekwoorden zullen jouw pagina beter en op een meer doelgerichte manier in het algemeen helpen ranken.

Hier is een voorbeeld van hoe dit eruit zou kunnen zien:

Primair zoekwoord = “SEO landingspagina”.

Secundair zoekwoord = “landingspagina’s”, “beste SEO-landingspagina’s”, “SEO-tips voor landingspagina’s”.

Semantische zoekwoorden* = “zoekmachine”, “page ranking”, “blog posts”.

* Semantische zoekwoorden zijn specifieke woorden die je in de tekst gebruikt die een relevantie connectie hebben met jouw hoofd zoekwoord.

Help zoekmachines de structuur van jouw inhoud te begrijpen

Er is meer nodig dan alleen zoekwoorden om een SEO-landingspagina te optimaliseren. Jouw content moet zo gestructureerd zijn dat zoekmachinebots kunnen lezen, analyseren en herkennen. Op deze manier weet de zoekmachine waar jouw landingspagina over gaat en kan deze correct indexeren.

Hier zijn enkele punten om aan te pakken in termen van het structureren van jouw landingspagina:

Titeltag: De titel van de pagina moet kort zijn en een hoogwaardig zoekwoord bevatten. Plaats het zoekwoord in het ideale geval aan het begin van de paginatitel en zet minder belangrijke woorden aan het einde van de titel.

Alt-tag: Je kunt alt-tags toevoegen aan afbeeldingen. Deze beschrijven de inhoud op een manier die zoekmachinebots kunnen lezen. Als de afbeelding niet goed geladen wordt door een technische storing, verschijnt in plaats daarvan de alt-tag. Een hoogwaardige alt-tag biedt een korte beschrijving van de afbeelding en de context. Hier is een voorbeeld voor een foto van een vrouw die in een auto rijdt: <img src=”Vrouw-rijdt-in-een-auto.png” alt=”Vrouw rijdt in een auto op een lege snelweg.” />

Metadescription: Metabeschrijving is een directe ranking factor. Een duidelijke metabeschrijving kan een gebruiker ook overtuigen om op een zoekmachineresultaat te klikken (of niet). Schrijf een beknopte beschrijving die gebruikers vertelt wat ze zullen vinden op de landingspagina.

Headings: Gebruik een H1 voor de titel van jouw pagina. Splits andere inhoud op de pagina op met behulp van H2- en H3-koppen. Neem eventueel secundaire zoekwoorden op in secundaire koppen.

Interne links: Voeg relevante interne links toe met behulp van doelgerichte anchor-tekst. Gebruik indien mogelijk het primaire zoekwoord van de gelinkte pagina als anchor-tekst. Interne links helpen zoekmachines verder om de context en de inhoud van een pagina te begrijpen.

Afbeeldingen en video’s: Voeg afbeeldingen en video’s toe, die zoekmachines laten zien dat de inhoud waardevol is. Label deze bestanden op de juiste manier, met het primaire zoekwoord in de bestandsnaam, titel en alt-tag.

Let op de gebruikte URL

In SEO telt elk detail – zelfs jouw landingspagina URL. Dit helpt bij het communiceren van informatie over de inhoud die mensen kunnen vinden op de pagina. De URL geeft verder de structuur van de site weer en laat zien hoe een bepaald stuk content in jouw totale website past. Probeer jouw URL’s kort te houden, niet meer dan 65 tekens; idealiter zal het ergens tussen de 50-60 tekens zijn. Je kunt schuine streepjes gebruiken om concepten te scheiden. Plaats belangrijke zoekwoorden verder naar links.

De URL informeert niet alleen de zoekmachines, maar ook de bezoekers. Neem bijvoorbeeld een dergelijke URL:

https://www.voorbeeldwebsite.nl/meubels/stoelen/

Een persoon kan de algemene categorie (meubels) identificeren en de subcategorie uitzoeken die deze specifieke pagina adresseert (stoelen). Op dezelfde manier kan een zoekmachinebot zien dat deze pagina waarschijnlijk een onderdeel is van een hoofd pagina.

Monitor pagina snelheden

De snelheid van de pagina’s is een belangrijke factor in de ranking van de zoekmachines. Snel laden zorgt voor een gebruiksvriendelijke ervaring. Google streeft er bijvoorbeeld naar om pagina’s binnen een halve seconde in te laden. Je hoeft deze snelheden echter niet te bereiken om te slagen. Als jouw site in 2,9 seconden laadt, is hij al sneller dan ongeveer 50% van het web. De laadtijd wordt teruggebracht tot 1,7 seconden en je bent sneller dan 75% van het web.

Een langzame paginasnelheid kan ook de bounce rates verhogen, omdat gebruikers gefrustreerd raken door het langzame laden en weg klikken van jouw site. Dit is slecht voor de ranking van jouw site. Je kunt Google’s PageSpeed Insights gebruiken om erachter te komen hoe jouw pagina presteert op het gebied van snelheid. Je kunt vele stappen nemen om de snelheid van de pagina te verbeteren, zoals het gebruik van kleinere afbeeldingen, het verminderen van het aantal verzoeken die jouw pagina doet en het verwijderen van omleidingen. Lees meer over pagespeed

Verkrijgen van backlinks

Backlinks bestaan uit links van andere websites naar jouw website. Hoogwaardige backlinks van gerespecteerde, gezaghebbende, hooggeplaatste websites zullen jouw landingspagina een boost geven.

Het creëren van kwaliteitsvolle content verhoogt de kans dat anderen dan naar je zullen linken. Voorbeelden van content die mensen graag lezen, delen of naar linken zijn infographics en interessante statistieken. Een video’ op een pagina opnemen  is ook een uitstekende manier om nuttige informatie op een beknopte en boeiende manier te delen.

Optimaliseer jouw landingspagina’s vandaag nog

Een landingspagina is nutteloos als je doelpubliek hem niet ziet. Zoekmachineoptimalisatie helpt om de juiste ogen op jouw landingspagina te richten, waardoor de leads en conversie toeneemt. De bovenstaande tips bieden een eenvoudige startershandleiding voor effectieve SEO voor landingspagina’s.

Bron: https://www.semrush.com/blog/seo-landing-page/

Houd je kennis op peil

Ontvang onze artikelen.