Kennisbank » SEO Techniek » Tips en info over Page Speed

Tips en info over Page Speed

23 april 2020

Pagespeed

In dit artikel kom je meer te weten over Page Speed en krijg je tips hoe je de laadtijd van je website kan versnellen.

Wat is Page Speed?

Page Speed is de tijd die een webpagina nodig heeft om te laden. De laadsnelheid van een webpagina is afhankelijk van verschillende onderdelen zoals de webserver, de snelheid van je verbinding en de website die je bezoekt.

Waarom is Page Speed belangrijk?

Wanneer bezoekers lang moeten wachten totdat de website geheel is ingeladen, is de kans groter dat de bezoeker de website eerder verlaat. Waardoor je Bounce Rate hoger wordt. Een snelle website geeft bezoekers een positieve User Experience en zal daardoor gemiddeld langer op de website blijven.

Page Speed belangrijk voor SEO?

Sinds april 2010 is Page Speed ook een ranking factor van Google. Websites die snel worden geladen zullen daarom hoger gerankt worden in de zoekresultaten.

Hoe snel moet mijn pagina worden geladen?

Er is geen officiële drempel. Een van de veel voorkomende aanbevelingen is dat je website in minder dan drie seconden geladen moet worden. Dit getal komt waarschijnlijk voort uit een Google-studie die zegt dat 53% van de mobiele bezoekers een pagina verlaat die langer dan drie seconden duurt om te laden.

Snelheidsmeter van Google

De tool Pagespeed Insights geeft aan of de snelheid van de website toereikend is voor een goede gebruikerservaring. In de tool zie je twee verschillende snelheidsscores, voor mobiel en desktop. De snelheid wordt getoond in een score van 0/100 tot 100/100. Een score van 40/100 is een website die qua snelheid verbetering nodig heeft. Een score van 70/100 scoort redelijk op snelheid.

Snelheidsmeter van GTmetrix

Een andere handige tool die informatie over de snelheid van je website geeft is GTMetrix.
Met een scan krijg je meer inzicht in het aantal requests dat gemaakt moet worden, de paginagrootte en de laadtijd. Ook worden er verschillende adviezen gegeven die kunnen helpen de website te verbeteren.

Verhogen van je Page Speed

Om je Page Speed te verhogen vind je hieronder een aantal opties.

Optimaliseren van CSS, Javascirpt, HTML

Door Javascript en CSS code in te laden die niet direct nodig is voor het weergeven van de website, zal er een vertraging ontstaan in het tonen van content. Hierdoor moeten bezoekers onnodig lang wachten tot code geladen is die niet direct nodig is voor het tonen van de pagina. Het is daarom belangrijk om de code van je website zo compact mogelijk te houden.

Tips

  • Probeer code die niet nodig is later in te laden.
  • Verwijder ongebruikte CSS code.

Afbeeldingen comprimeren

Vaak staan er veel afbeeldingen op een website. Elke afbeelding moet geladen worden en dit kan veel tijd in beslag nemen. Daarom is het goed om de bestanden te comprimeren waardoor ze sneller geladen worden.

Controleer al de afbeeldingen van je website. Of deze wat betreft bestandsgrootte verkleind kunnen worden. Het is verstandig om afbeeldingen niet groter dan 200 a 300 KB te maken. Gebruik bij voorkeur de volgende bestandsformaten: JPEG 2000, JPEG XR en WEBp.

Bij de volgende websites kun je afbeeldingen comprimeren: https://tinypng.com/ of https://squoosh.app/ Hierdoor worden deze kleiner en sneller geladen.

Afbeeldingen omzetten naar WEBp

Het WEBp bestandsformaat heeft als voordeel dat het doorgaans de kleinste bestandsgrootte geeft. Helaas wordt dit bestandsformaat nog niet ondersteund wordt door iedere webbrowser. Een website waar bestanden kan worden geconverteerd naar WEBp is bijvoorbeeld:  https://squoosh.app/

Laad eerst content boven de vouw

Met content boven de vouw wordt bedoeld de content die de bezoeker ziet zonder dat er naar beneden wordt gescrold. Omdat Google het belangrijk vindt dat bezoekers meteen aan de slag kunnen, is het van belang om content boven de vouw als eerste te tonen. Bij de opbouw van je website dien je hier rekening mee te houden. Dit geldt vooral voor de opbouw van de HTML code van de website.

Tip:

  • Verklein de code die boven de vouw ingeladen wordt.

Plugins installeren

Als je niet zo technisch bent, kun je ook een plugin installeren om je website te versnellen. Hieronder vind je enkele plugins die kunnen helpen:

WordPress:

  • WP Rocket (een betaalde plugin)
  • Autoptimize (gratis plugin)

Drupal

  • AdvAgg

Bronnen:
https://ahrefs.com/blog/advanced-pagespeed-guide/
https://www.frankwatching.com/archive/2019/01/29/hoe-krijg-je-een-100-100-score-in-google-pagespeed-insights/

Houd je kennis op peil

Ontvang onze artikelen.