Kennisbank Ā» SEO Ā» Hoe te herstellen van Google Updates

Hoe te herstellen van Google Updates

13 juni 2024

Google-updates kunnen een aanzienlijke impact hebben op het verkeer en de ranking van websites. Met de toenemende frequentie van algoritme-updates is het cruciaal voor website-eigenaren om te weten hoe ze kunnen herstellen van deze updates.

Bepalen of je bent getroffen door een update

Het is belangrijk om te weten of je bent beĆÆnvloed door een update om de juiste actie te bepalen. In 2023 heeft Google 9 officiĆ«le updates uitgevoerd. Deze zijn allemaal geregistreerd via het Google Search Status Dashboard. Daarnaast zijn er duizenden kleinere lopende updates die niet zijn geregistreerd. Hoewel de meeste bevestigde updates 3 tot 4 weken in beslag nemen, zijn belangrijke veranderingen meestal al zichtbaar binnen de eerste 24-48 uur na de uitrol.

Ook is het belangrijk om te onthouden dat niet alle verliezen in verkeer en ranking gerelateerd zijn aan updates. Veranderingen in de prestaties van je website kunnen ook het gevolg zijn van aanpassingen aan websites van concurrenten, zoals het verbeteren van content of het profiteren van waardevolle media-aandacht. Wanneer dit gebeurt, heeft Google de neiging om zoekwoordtests uit te voeren en verschillende websites op verschillende posities te proberen om feedback van gebruikers te krijgen voordat er een "nieuwe", stabielere resultatenpagina wordt opgesteld. Dit kan frustrerend zijn, maar het bevestigt ook dat SEO een langdurige proces is en dat het verfijnen en bewijzen van de waardepropositie voor specifieke zoekopdrachten een voortdurend proces is.

Migratie tijdens core-update

Het kan voorkomen dat website migraties samenvallen met core updates. Migraties zelf kunnen tijd kosten om te voltooien en door Google te worden verwerkt. Als we daar de complexiteit van de onbekende veranderingsvariabelen aan toevoegen, wordt het moeilijker om te bepalen of prestatieveranderingen worden veroorzaakt door de verwerking van de migratie of door de core update.

Wat is de impact van de core algoritme-updates van Google op de content van websites?

De core algoritme-updates van Google hebben een aanzienlijke impact op de content van websites. Elke update verandert hoe Google content evalueert en prioriteert, wat van invloed is op de ranking in zoekmachines. Website-eigenaren moeten hun content afstemmen op de bijgewerkte criteria van Google om hun ranking te behouden of te verbeteren. Wanneer dit niet gebeurd, kan dit leiden tot een daling van het verkeer en de zichtbaarheid op de zoekmachine-resultatenpagina's. Het is cruciaal om deze updates regelmatig te volgen en noodzakelijke aanpassingen te maken om ervoor te zorgen dat de website geoptimaliseerd blijft voor zoekmachines. Het aanpassen aan de veranderingen in het algoritme van Google is essentieel voor langdurig succes in SEO.

Hoe kan een website herstellen van een Google-update?

Het evalueren van content van de website is belangrijk om onderdelen te vinden die verbetering nodig hebben om aan de criteria van Google te voldoen. Om de kwaliteit van landingspaginaā€™s te verhogen, heeft Google E-E-A-T ontwikkeld. Door deze richtlijnen van Google toe te passen, kan bijdragen aan het herstel van Google updates.

Impact van de update beoordelen

Een website kan herstellen van een Google-update door eerst de impact van de update op het verkeer en de ranking te beoordelen. Door vast te stellen welke pagina's minder verkeer hebben gekregen, kun je vaststellen of de daling alleen bepaalde pagina's of de hele site betreft en kun je bepalen waar je vervolgens moet zoeken om de mogelijke oorzaken van je verkeersdaling te vast te stellen.

 • Het is cruciaal om zoveel mogelijk beschikbare gegevens te verzamelen.
 • Segmenteer de gegevens op pagina, zoekwoord, demografie, persona, apparaat of je eigen aangepaste categorisatie om te bepalen welke gebieden het meest zijn beĆÆnvloed.
 • Vergelijken met historische gegevens is van groot belang om mogelijke verbanden tussen seizoensgebondenheid en eerder verkeer/koopgedrag te begrijpen.

Bekijk de zoekresultatenpaginaā€™s

Evalueren wat er is veranderd in de resultatenpagina's van zoekmachines (SERP's) voor je belangrijkste zoektermen is de volgende stap.

Onderzoek:
 • Hoeveel heeft Google de SERP's veranderd?
 • Geeft Google nu de voorkeur aan websites met een andere zoekintentie?
 • Beloont Google websites die een ander type bron zijn?
 • Zijn jouw directe concurrenten positief/negatief beĆÆnvloed?
 • Heeft Google nieuwe SERP-functies geĆÆntroduceerd?
 • Heeft Google SERP-functies verwijderd?
 • Vermeldt Google domeinen dubbel in de top 10?

Je website analyseren

Hierbij is het belangrijk om te kijken hoe relevant de tekst is en hoe de content is afgestemd op de zoekintentie en de verwachtingen van de gebruiker voor de zoekopdracht. Beoordeel of je content volledig ingaat op de betreffende onderwerpen. Het moet alle noodzakelijke informatie bieden waar een gebruiker naar op zoek is bij het zoeken naar de zoekopdracht en relevante ondersteunende content en logische volgende stappen bieden voor de gebruiker.

Nauwkeurigheid van gegevens

Zorg ervoor dat de content up-to-date is met de meest recente informatie. Het updaten van tabellen met statistische gegevens en voorbeelden naar de meest recente beschikbare gegevens helpt de integriteit en geldigheid van de content.

Afstemming op zoekwoordintentie

De hoofdcontent van elke pagina moet duidelijk gericht zijn op de zoekintentie achter de trefwoorden waarop deze gericht is.

Afstemming op nuttig doel

Elk stuk content dient een nuttig doel te hebben. Dit moet overeenkomen met de verwachtingen van de gebruiker.

Herstelstrategieƫn ontwikkelen en implementeren

Nu je al je gegevens hebt verzameld en geanalyseerd en de verschillen begrijpt tussen je inhoud en wat Google op dit moment beloont, kun je beginnen met het bedenken van een strategie om deze verschillen aan te pakken.

Hoe beloont Google de content van websites?

Google beloont website-content die in overeenstemming is met zijn criteria en waarde biedt aan gebruikers. De content moet relevant, van hoge kwaliteit en gezaghebbend zijn om goed te scoren in zoekresultaten. Google hecht waarde aan originaliteit, expertise, betrouwbaarheid en relevantie bij het beoordelen van content. Websites die unieke inzichten, uitgebreide informatie en een positieve gebruikerservaring bieden, worden eerder beloond door Google. Het is essentieel om te focussen op het creƫren van waardevolle content die voldoet aan de zoekintentie van gebruikers om de zichtbaarheid en ranking op de zoekmachine-resultatenpagina's te verbeteren.

Belangrijkste punten om te onthouden

 • Google brengt steeds vaker core algoritme-updates uit, met vier updates in het afgelopen jaar.
 • Deze updates hebben invloed op hoe Google content waardeert en rangschikt.
 • Herstellen van een Google-update vereist het afstemmen van de content van de website op de criteria van Google.
 • Het is essentieel om de impact van de update op het verkeer en de ranking te beoordelen.
 • Het verzamelen en analyseren van gegevens kan inzicht bieden in de veranderingen die door de update zijn veroorzaakt.
 • Het bekijken van de zoekmachine-resultatenpagina's kan helpen bij het vinden van gebieden die verbetering nodig hebben.
 • Herstellen van een daling in de ranking kost tijd, geduld en inspanning.
Bron: https://www.searchenginejournal.com/how-to-recover-from-a-google-update/516034/

Houd je kennis op peil

Ontvang onze artikelen.