Kennisbank » SEO » 10 Belangrijke Meta Tags voor SEO

10 Belangrijke Meta Tags voor SEO

18 juni 2024

In dit artikel wordt het belang uit van HTML-meta-tags voor SEO uitgelegd en hoe ze van invloed kunnen zijn op de rangschikking van een website.

Daarbij de volgende opmerking. De title en description zijn twee belangrijke tags, maar omdat deze al meer bekend zijn, worden deze als laatste besproken.

1. Robots metatag

Een robots metatag op paginaniveau met het attribuut content="noindex" instrueert zoekmachines om een bepaalde pagina niet te indexeren. Een nofollow-attribuut zorgt ervoor dat links op die pagina niet worden gevolgd. Hoewel deze tags niet direct een verband hebben met de ranking, kunnen ze in sommige gevallen wel invloed hebben op hoe jouw site er in de ogen van zoekmachines uitziet. Google heeft bijvoorbeeld een hekel aan content met weinig nuttige informatie. Hoewel het misschien niet opzettelijk is, kan jouw site pagina's hebben die weinig waarde bieden aan gebruikers, maar toch noodzakelijk zijn om bepaalde redenen.

Daarnaast kunnen er 'conceptpagina's' of 'placeholderpagina's' zijn die gepubliceerd moeten worden voordat ze volledig geoptimaliseerd zijn. In het ideale geval zou je niet willen dat deze pagina's worden meegenomen in de beoordeling van de algehele kwaliteit van jouw site. In andere gevallen wil je misschien dat bepaalde pagina's uit de SERP's blijven omdat ze een speciale aanbieding bevatten die alleen toegankelijk is via een directe link (bijvoorbeeld vanuit een nieuwsbrief).

Tot slot, als je een zoekoptie op de website hebt die verschillende URL’s genereerd bij zoekopdrachten, dan raadt Google aan om deze resultatenpagina's uit te sluiten. Soms kunnen deze resultaatpagina’s eindeloos worden gecrawld en verspillen crawls van bots aan pagina’s die geen unieke content tonen.

In bovenstaande gevallen zijn noindex- en nofollow-tags erg nuttig, omdat ze je een zekere controle geven over hoe jouw site overkomt bij zoekmachines.

Tips

 • Sluit onnodige/onvoltooide pagina's uit die weinig waardevolle content bevatten of niet bedoeld zijn om in de SERP's te verschijnen.
 • Verwijder pagina's die onredelijk veel crawlbudget verspillen.
 • Zorg ervoor dat je niet per ongeluk belangrijke pagina's van indexering uitsluit.

2. rel="canonieke" link tag

De rel="canonical" link tag is een manier om zoekmachines te vertellen welke versie van een pagina je als de belangrijkste beschouwt en door zoekmachines geïndexeerd en door mensen gevonden mag worden. Het wordt vaak gebruikt in gevallen waarin dezelfde pagina beschikbaar is onder meerdere verschillende URL's. Of als meerdere verschillende pagina's zeer vergelijkbare content hebben over hetzelfde onderwerp.

Dubbele content binnen een website wordt niet zo streng behandeld als gekopieerde content, omdat er meestal geen manipulatieve bedoelingen achter zitten. Toch kan dit voor verwarring zorgen bij zoekmachines: tenzij je aangeeft met welke URL je wilt ranken, kunnen zoekmachines deze voor je kiezen. Deze gekozen URL wordt vaker gecrawld, terwijl de andere achterblijven. Je kunt zien dat, hoewel er bijna geen strafrisico is, een dergelijke stand van zaken verre van optimaal is.

Een ander voordeel is dat het canonicaliseren van een pagina het eenvoudiger maakt om statistieken over de prestaties van de content bij te houden.

Volgens Google helpt het gebruik van een rel=canonical om de linksignalen van alle versies van de pagina door te geven aan de pagina die de voorkeur geniet. Dat is waar het gebruik van de canonieke tag je kan helpen om de SEO-inspanningen in één richting te sturen.

Tips

Gebruik canonical tags bij:

 • Pagina's met vergelijkbare content over hetzelfde onderwerp.
 • Dubbele pagina's die beschikbaar zijn onder meerdere URL's.
 • Voor bijna-dubbele pagina's zorgvuldig: Als de twee pagina's die verbonden zijn door een canonical tag te veel verschillen in content, zal de zoekmachine de tag simpelweg negeren.

3. Schema-markup

Schema-markup is gestructureerde data die zoekmachines helpt om de content van een webpagina beter te begrijpen.

Het hebben van een gestructureerde schema markup:

 • Is goed voor je User Experience.
 • Heeft een enorme SEO-waarde.
 • Verbetert het begrip van content.
 • Helpt om in SERP-functies te komen.
 • Verhoogt de kans op rich snippets.

SEO is veel verder gegroeid dan alleen zoekwoorden en backlinks. Relevante en goed geïmplementeerde gestructureerde data op jouw pagina's is in veel gevallen een must als je verkeer wilt lokken en hoog wilt scoren. Als jouw site bijvoorbeeld uit een e-commerce niche komt, zul je productschema-markup toe moeten voegen aan jouw productpagina's. Anders zal jouw snippet alleen maar bestaan uit relevante en goed geïmplementeerde gegevens. Opmerking: De meeste populaire contentmanagementsystemen van tegenwoordig, vooral die met betrekking tot e-commerce zoals Shopify, hebben standaard relevante structured data ingebouwd.

Een "semantisch web" is een "betekenisvol web", waar de focus verschuift van alleen zoekwoorden en backlinks naar de concepten erachter en de relaties tussen die concepten. Gestructureerde gegevensopmaak is precies wat zoekmachines helpt om niet alleen de content te lezen, maar ook te begrijpen waar bepaalde woorden betrekking op hebben.

De SERP's zijn zo geëvolueerd dat je misschien niet eens meer door de resultaten hoeft te klikken om een antwoord op je vraag te krijgen. Maar als iemand op het punt staat om te klikken, zal een rich snippet - met een mooie afbeelding, een 5-sterrenbeoordeling, een gespecificeerde prijsklasse, voorraadstatus, openingstijden of wat dan ook dat nuttig is - waarschijnlijk opvallen en meer klikken aantrekken dan een resultaat in platte tekst.

Door schema-tags toe te wijzen aan bepaalde pagina-elementen wordt jouw SERP-snippet rijk aan informatie die nuttig en aantrekkelijk is voor gebruikers.

Tips

4. Kopteksten (H1-H6)

Om de documentstructuur duidelijk te maken kunnen heading tags gebruikt worden (H1-H6). Zoekmachines gebruiken deze koppen om de structuur en content van je webpagina te indexeren. Wel staat het gebruik van heading-tags tegenwoordig ter discussie. H2-H6-tags worden voor zoekmachines niet zo belangrijk geacht. Maar het juiste gebruik van H1-tags wordt in veel onderzoeken in de industrie benadrukt.

Hoewel H2-H6 tags aanvankelijk werden gebruikt voor UX-doeleinden, heeft de introductie van passage-indexering in 2021 ze behoorlijk waardevol gemaakt. Google kan bijvoorbeeld een deel van je pagina indexeren en rangschikken als de zoekopdracht overeenkomt met bijvoorbeeld de H3-titel en de alinea waaraan deze is gerelateerd.

Het gebruik van de heading-tags draagt zeker bij aan de structuur van de tekst. Voor zoekmachines is het gemakkelijker om goed georganiseerde tekst te lezen en te begrijpen. Voor lezers helpen koppen om een pagina sneller en beter leesbaar te maken. Deze factoren verhogen het belang van zorgvuldige optimalisatie, waarbij kleine details bijdragen aan het grote SEO- en gebruiksvriendelijke plaatje en kunnen leiden tot een hogere ranking.

Tips

 • Maak relevante en aansprekende koppen die passen bij de bijbehorende tekst.
 • Gebruik niet teveel zoekwoorden in heading tags om het leesbaar te houden voor gebruikers.

5. HTML5 semantische tags

HTML5 semantische tags behoren tot de nieuwste HTML-standaard en zijn nodig om Google en andere zoekmachines te helpen de content van een pagina beter te begrijpen.

Zo zien HTML5-tags eruit in de broncode van een pagina:

<article> <h1>10 Belangrijke Meta Tags voor SEO</h1> <p>In dit artikel wordt het belang uit van HTML-meta-tags voor SEO uitgelegd en hoe ze van invloed kunnen zijn op de rangschikking van een website.</p> <article>

Voorbeelden van HTML5 Tags

Door SEO-specialisten worden HTML5-tags tegenwoordig veel gebruikt.

Hier zijn de meest gebruikte:
 • <article> Dit is een groot en informatief stuk content (een artikel of forumbericht).
 • <audio> Geeft een ingesloten geluids- of audiostream weer.
 • <details> Beschrijft een widget waarmee de gebruiker on-demand extra informatie of besturingselementen kan verkrijgen.
 • <dialog> Definieert een dialoogvenster of een subvenster waarmee de gebruiker indien nodig kan reageren.
 • <embed> Voegt een stuk multimedia-content in, zoals video's, geluiden of externe apps.
 • <footer> Definieert de content van de voettekst van de pagina, het document of de sectie.
 • <header> Definieert de content van de koptekstsectie van de pagina, het document of de sectie.
 • <main> Definieert het belangrijkste en betekenisvolle deel van de content van de pagina, of van het <article> (<main> kan in de sectie <article> worden geplaatst).
 • <nav> Definieert een paginasectie met navigatielinks.
 • <picture> Definieert een container voor meerdere afbeeldingsbronnen.
 • <source> Toont alternatieve bronnen voor de ingebedde media-elementen zoals <audio> of <video>.
 • <summary> Samen met de <details> biedt dit element een samenvatting die zichtbaar is voor de gebruiker.
 • <svg> Sluit een SVG-bestand in een HTML-document in.
 • <tijd> Codeert datums en tijden (verjaardagen, evenementen, vergaderingen, enz.) in een machinaal leesbaar formaat.
 • <video> Sluit video-content in een HTML-document in zonder dat er een extra plug-in nodig is om een video af te spelen.
  • Beste werkwijze

   De HTML5-tags vervangen de <div>-tags. HTML5-attributen kunnen helpen je content sneller te indexeren en beter te ranken, omdat Google duidelijk ziet en begrijpt wat een <artikel> is, wat een <video> is en waar een set navigatiekoppelingen <nav> te vinden is. Daarom is het handig om HTML5-tags op de juiste manier te gebruiken.

   6. Alt-attributen voor afbeeldingen

   Het alt-attribuut van een afbeelding is een tag die je aan een afbeelding toevoegt om een tekstuele beschrijving te geven. In de praktijk kan het er als volgt uitzien: Man kijkt op smartphone
   <img src="https://www.proseo.nl/wp-content/uploads/Man-kijkt-op-smartphone.jpg" alt="Man kijkt op smartphone">

   Alt-attributen zijn om twee redenen belangrijk voor on-page optimalisatie:
   • Alt-tekst wordt aan bezoekers getoond als een bepaalde afbeelding niet kan worden geladen (of als de afbeeldingen zijn uitgeschakeld).
   • Alt-attributen bieden context omdat zoekmachines afbeeldingen niet kunnen "zien".
   Voor e-commercesites hebben afbeeldingen vaak een cruciale invloed op de interactie tussen een bezoeker en een pagina. Google zegt het ook ronduit: door zoekmachines te helpen begrijpen waar de afbeeldingen over gaan en hoe ze zich verhouden tot de rest van de inhoud, kunnen ze een pagina beter aanbieden voor geschikte zoekopdrachten. Volgens Mueller is een doordachte alt-beschrijving van de afbeelding ook van vitaal belang als je wilt scoren in Google Afbeeldingen. Onthoud echter het belang van relevantie: niet alleen de alt-tekst, titels en bijschriften moeten relevant zijn voor de afbeelding, maar ook de afbeelding zelf moet in de juiste relevante context worden geplaatst.

   Tips

   • Optimaliseer de meest prominente afbeeldingen (productafbeeldingen of infographics) die waarschijnlijk zullen worden opgezocht in Google Afbeeldingen.
   • Voeg alt-tekst toe op pagina's met niet al te veel inhoud naast de afbeeldingen.
   • Houd de alt-tekst duidelijk en beschrijvend genoeg, gebruik zoekwoorden met mate en zorg ervoor dat ze op natuurlijke wijze passen in het geheel.

   7. Nofollow-attributen

   Externe/uitgaande links zijn de links op jouw site die naar andere sites verwijzen. Deze worden gebruikt om naar andere nuttige bronnen te verwijzen of om een andere reden een relevante site te vermelden. Deze links zijn van belang voor SEO: ze kunnen ervoor zorgen dat jouw tekst eruitziet als een uitgebreid stuk dat is ondersteund door betrouwbare bronnen, of als een linkdump met niet zo veel waardevolle inhoud.

   Google staat bekend om zijn ernstige antipathie tegen manipulatieve links, waarvan het naleven ervan kan resulteren in vermindering van website posities. Afgezien daarvan kan Google, in het tijdperk van semantisch zoeken, de bronnen waarnaar je verwijst als de context beschouwen, om de inhoud op uw pagina beter te begrijpen. Om beide redenen is het de moeite waard om aandacht te besteden aan waar je linkt en hoe.

   Standaard worden alle hyperlinks gevolgd, en wanneer u een link op jouw site plaatst, breng je in feite een “stem van vertrouwen” uit naar de gelinkte pagina. Wanneer je een nofollow-attribuut aan een link toevoegt, instrueert dit de bots van zoekmachines om de link niet te volgen (en geen link-equity door te geven).

   In HTML ziet het nofollow-linkattribuut er als volgt uit:

   <a rel=“nofollow” href=“https://www.apple.com”>Apple</a>

   Naast de traditionele nofollow heeft Google nog twee opties geïntroduceerd om een nofollow-link te specificeren, rel=“sponsored” voor betaalde links en rel=“UGC” voor door gebruikers gegenereerde inhoud zoals forumcommentaar:

   <a rel=“gesponsord” href=“https://www.apple.com”>koop Apple</a>

   <a rel=“UGC” href=“https://www.apple.com”>wat gebruikers zeggen over Apple</a>

   Door je SEO netjes te houden, behoud je een goed evenwicht tussen gevolgde en niet-gevolgde links op je pagina's, maar normaal gesproken stel je de volgende soorten links in op nofollow:

   • Links naar bronnen die op welke manier dan ook kunnen worden beschouwd als ‘niet-vertrouwde content’.
   • Eventuele betaalde of gesponsorde links
   • Links vanuit reacties of andere soorten door gebruikers gegenereerde content.

   8. Metatags voor sociale media

   Als je de Open Graph metatags in Facebook gebruikt, kun je bepalen wat er in de Facebook-post wordt weergegeven. Twitter-cards bieden vergelijkbare verbeteringen, maar zijn exclusief voor X (Twitter). Dit zijn de belangrijkste Open Graph-tags:
   • og:title Hier plaats je de titel waarnaar je wilt worden weergegeven wanneer jouw pagina wordt gelinkt.
   • og:url De URL van jouw pagina.
   • og:description De beschrijving van jouw pagina. Houd er rekening mee dat Facebook slechts ongeveer 300 tekens aan beschrijving weergeeft.
   • og:image Hier kun je de URL plaatsen van een afbeelding die je wilt laten zien wanneer naar jouw pagina wordt gelinkt.
   Gebruik de specifieke metatags voor sociale media om de uitstraling van jouw links naar uw volgers te verbeteren. Het is geen grote aanpassing en heeft geen invloed op jouw ranking in de zoekmachines. Door aan te passen hoe de links naar jouw pagina’s eruitzien, kun je jouw CTR- en User Experience verbeteren.

   Tips

   • Voeg basis- en relevante metadata toe met behulp van het Open Graph-protocol en test de URL's om te zien hoe ze worden weergegeven.
   • Stel X-cards (ex-Twitter) in en controleer ze.

   9. Titel tags

   De title-tag is de titel van een webpagina die in de zoekresultaten en in de webbrowser wordt weergegeven. Als je bijvoorbeeld de HTML voor dit artikel bekijkt, zie je dat de titel is: Belangrijke Meta Tags voor SEO: Verhoog je ranking en website verkeer Title tags worden geplaatst in de van je webpagina en zijn bedoeld om een duidelijk en beeld te geven waar de pagina over gaat.

   Hebben ze grote invloed op de ranking?

   In de afgelopen jaren zijn gebruikersgedragsfactoren vaak besproken als logisch bewijs van relevantie en dus als een rankingsignaal - zelfs vertegenwoordigers van Google geven hier en daar de invloed ervan toe. Een goed geschreven titel kan het aantal klikken en het verkeer doen toenemen, wat op zijn minst enige invloed heeft op de ranking.

   Tips

   • Geef elke pagina een unieke titel die de content van de pagina beknopt en nauwkeurig beschrijft.
   • Houd de titels maximaal 50-60 tekens lang, zodat ze niet worden afgekapt in de SERP's.
   • Zet belangrijke zoekwoorden vooraan, maar schrijf wel op een natuurlijke manier.
   • Gebruik je merknaam in de titel. Zelfs als deze uiteindelijk niet wordt getoond op de SERP's, zal het toch een verschil maken voor de zoekmachine.
   • Gebruik de titel om aandacht te trekken.

   10. Meta- description

   De meta description staat ook in de van een webpagina en wordt vaak (maar niet altijd) weergegeven in de zoekresultaten samen met een titel en pagina URL. Dit is bijvoorbeeld de meta description voor dit artikel:

   Hoewel de meta description geen directe rankingfactor is, moet je deze optimaliseren om de aandacht van gebruikers (en Google) te trekken.

   De meta description is wat mensen zien in de zoekresultaten, daarmee is het een van de aspecten die hen doet beslissen of jouw pagina de moeite waard is om op te klikken.

   De description heeft invloed op het aantal klikken dat je krijgt en kan ook de CTR verbeteren en bouncepercentages verlagen als de content van de pagina voldoet aan de beloften. Daarom moet de description even realistisch als uitnodigend zijn en de content duidelijk weergeven.

   Als je description de zoekwoorden bevat die een zoeker in zijn zoekopdracht heeft gebruikt, worden deze vetgedrukt weergegeven op de SERP. Dit helpt je om op te vallen en laat de zoeker precies weten wat hij op je pagina kan vinden. Als Google vindt dat je description niet overeenkomt met de content van je pagina, kan het er zelf een genereren op een geschikte manier. Zorg er dus voor dat je meta description het belangrijkste zoekwoord bevat en relevant is.

   Er is geen manier om elk trefwoord waarvoor je wilt ranken in de meta description te zetten, en dat is ook niet echt nodig - schrijf in plaats daarvan een paar samenhangende zinnen die de kern van je pagina beschrijven, met een paar zoekwoorden erin. Een goede manier om erachter te komen wat je in je meta description moet schrijven, wat op dit moment het beste werkt voor jouw specifieke onderwerp, is om wat concurrentieonderzoek te doen.

   Zoek op hoe je best scorende concurrenten hun eigen descriptions, om een idee te krijgen van de beste gebruiksmogelijkheden in elk specifiek geval.

   Beste werkwijze

   • Geef elke pagina een unieke meta-description die duidelijk weergeeft waar een pagina over gaat.
   • Meta descriptions bevatten maximaal 150-160 tekens (inclusief spaties).
   • Neem je belangrijkste zoekwoorden op zodat ze worden benadrukt op de echte SERP, maar gebruik niet teveel zoekwoorden.
   • Voeg oproepen tot actie (CTA) toe, om aan te zetten tot actie als dat relevant is.
   • De meta description hoeft niet een zin te zijn die de eerste alinea van de tekst van je pagina herhaalt.

   Belangrijkste punten

   • HTML-meta-tags zijn belangrijk voor SEO omdat ze informatie verstrekken aan zoekmachines en invloed kunnen hebben op de rangschikking van een website.
   • Titel tags moeten pagina-content nauwkeurig beschrijven en belangrijke zoekwoorden bevatten.
   • Meta description tags moeten boeiend, realistisch en relevante zoekwoorden bevatten.
   • De robots-meta-tag kan worden gebruikt om zoekmachines te verhinderen bepaalde pagina's te indexeren.
   • De rel="canonical" link tag helpt de voorkeursversie van een pagina te specificeren wanneer er meerdere URL's of vergelijkbare content zijn.
   • Metatags voor sociale media, zoals Open Graph-tags, kunnen bepalen hoe links worden weergegeven op sociale mediaplatforms en doorklikpercentages verbeteren.
   • Het implementeren van gestructureerde data met behulp van schema markup kan zoekmachines helpen content te begrijpen en de kans vergroten om in SERP-functies te verschijnen.
   • Het juiste gebruik van kopregels (H1-H6) kan helpen bij het organiseren en structureren van content.
   • HTML5-semantische tags helpen zoekmachines de content van een pagina te begrijpen.
   • Het toevoegen van beschrijvende alt-tekst aan afbeeldingen met behulp van alt-attributen helpt context te bieden aan zoekmachines en gebruikers.
   • Nofollow-attributen moeten worden gebruikt voor externe/uitgaande links die geen linkwaarde willen doorgeven.

   Bronnen: https://www.searchenginejournal.com/important-tags-seo/156440/, https://www.kontentino.com/blog/social-media-meta-tags-a-complete-guide/, https://seo.ai/blog/why-are-title-tag-and-h1-essential-for-seo

Houd je kennis op peil

Ontvang onze artikelen.