Kennisbank » SEO » SEO tip: Voorkom een dubbele homepage!

SEO tip: Voorkom een dubbele homepage!

25 juni 2013

Veel website bevatten een ‘dubbele homepage’. In dit geval is de homepage op te roepen via meerdere pagina’s, iets wat voor Google ongewenst is!

Wanneer is er sprake van een dubbele homepage?

Er is sprake van een dubbele homepage als de homepage van de website via meerdere verschillende pagina’s is op te roepen. Over het algemeen is de homepage op te roepen door uw domein naam in te voeren in de browser:

Homepage 2

Echter over het algemeen is de homepage ook nog op te roepen via bijvoorbeeld:

  • https://www.proseo.nl/index.html
  • https://www.proseo.nl/home
  • https://www.proseo.nl/index.php

 

U kunt dit op uw eigen website eens controleren door te klikken op links die naar uw homepage verwijzen. Vaak wordt er op de volgende manieren gelinkt naar de homepage:

seo tip

Het logo van uw website verwijst als het goed is direct naar uw homepage. Daarnaast is er vaak ook nog een link naar de homepage opgenomen in uw hoofdnavigatie. Controleer of deze links ook daadwerkelijk verwijzen naar uw domein, en niet naar een /index.html of /home!

Waarom is dit minder gewenst?

Voor bezoekers van uw website maakt het niet zoveel uit dat er meerdere homepages zijn, immers ze bevatten allemaal exact dezelfde informatie. Echter voor zoekmachines is een toevoeging als /index.html of /home achter uw homepage wel degelijk een verschil.

Omdat de homepage zo belangrijk is wil je eigenlijk alle waarde van inkomende links (intern en extern) wordt verzameld op een pagina, en niet wordt verspreid over twee of drie verschillende homepages.

Oplossen van uw dubbele homepage

Helaas is het oplossen van uw dubbele homepage niet iets wat u zelf kunt doen. Het beste is het om uw webontwikkelaar te vragen dit voor u op te lossen. Er zijn een aantal stappen belangrijk die moeten worden ondernomen:

  • De links moeten worden aangepast. Zorg dat er alleen nog maar wordt verwezen naar uw domein (https://www.proseo.nl).
  • Het is te adviseren om 301 redirects aan te brengen op de dubbele homepages. Hierdoor worden bezoekers en zoekmachines ook direct doorgestuurd.
  • Controleer of alles goed is gegaan. Een verkeerde 301 redirect kan ook veel schade aanrichten!
    Mocht u meer willen weten over het oplossen van uw dubbele homepage, of meer interresse hebben in verbeterpunten voor uw website, neemt u dan contact op met PROSEO, of bekijk ons diensten aanbod!

Houd je kennis op peil

Ontvang onze artikelen.