Kennisbank » Overig » Google Kenniskaart vs. Wikipedia

Google Kenniskaart vs. Wikipedia

24 juni 2013

Volgens berichtgevingen heeft Google in de nacht van 24 juni 2013 de Google Kenniskaart (Google Knowledge Graph) in Nederland uitgerold. Als fanatieke Wikipedia gebruiker wilde ik deze toevoeging van Google zelf eens onder de loep nemen.

google kenniskaart

Een korte uitleg van Google Kenniskaart

Google Kenniskaart is een grote gerelateerde database gevuld met informatie over personen, plaatsen en dingen. De Kenniskaart is er om sneller antwoorden te kunnen geven op vragen. Indien relevant kan er zodoende aanvullende informatie voor bepaalde zoekopdrachten worden getoond in een blok aan de rechterkant naast de zoekresultaten. Denk bijvoorbeeld aan zoekopdrachten die te maken hebben met beroemdheden, gebouwen, steden, films, kunst, etc. Zoek je naar Leonardo da Vinci dan zal er een korte inleiding worden getoond met feiten zoals geboortedatum en allerlei bekende werken. Daarnaast worden verzamelingen als een carrousel boven de zoekresultaten geplaatst, het gaat dan bijvoorbeeld om bezienswaardigheden. Je kunt dan bovenin eenvoudig bladeren door lijsten met items zoals een lijst van allerlei bezienswaardigheden in Amsterdam. Weten hoe het werkt? Bekijk een korte uitleg en video (2:45) op de website van Google.

Mijn persoonlijke ervaring met de Google Kenniskaart

Ik startte mijn zoekopdracht als in de video van Google: “mona lisa leonardo da vinci”. De beloofde vermelding van de Google Kenniskaart aan de rechterkant kreeg ik niet. Blijkbaar is deze functionaliteit nog niet uitgerold naar alle servers. De taalinstelling heb ik omgezet naar Engels en vervolgens gezocht naar “luciano pavarotti”. Dit keer kreeg ik wel de aanvullende informatie behalve de carrousel. Vanuit het rechter informatieblok waren verschillende mogelijkheden om door te klikken op gerelateerde onderwerpen. Nadat ik klikte op “placido domingo”, kreeg ik boven in het scherm een fraaie carrousel getoond.

Het wordt mij duidelijk dat Google niet zo zeer de concurrentie aan wil gaan met Wikipedia, maar dat beiden bronnen eerder complementair aan elkaar zijn. De informatie uit Google’s rechter informatiekolom wordt gevoed vanuit Wikipedia. Bepaalde informatie dat Wikipedia niet toont (bijvoorbeeld concertagenda), wordt wel getoond met Google Kenniskaart.

Mijn ervaring tot nu toe met Google Kenniskaart is dat het een leuke aanvulling is, maar niet spectaculair. Nog niet elke zoekopdracht toont de Google Kenniskaart informatie. Waarschijnlijk zal het nog wat tijd vergen om de gewenste informatie breed aan te bieden. Voor gedetailleerde informatie blijft Wikipedia voor mij nog steeds de bron bij uitstek.

Houd je kennis op peil

Ontvang onze artikelen.