Kennisbank » SEO Techniek » Prestaties van je website verbeteren met Technische SEO

Prestaties van je website verbeteren met Technische SEO

4 december 2023

Ben je op zoek naar manieren om de zichtbaarheid en prestaties van je website op zoekmachines te verbeteren? Zo ja, dan is technische SEO het antwoord waar je naar op zoek bent. In dit artikel kom je meer te weten over Technische SEO.

Wat is technische SEO?

Technische SEO omvat het optimaliseren van de website structuur en backend elementen van je website om ervoor te zorgen dat deze gemakkelijk doorzoekbaar en indexeerbaar is door zoekmachines. Het vereist samenwerking tussen technische SEO-specialisten en webontwikkelaars, vooral voor grote websites. Door te focussen op code-implementatie, heeft technische SEO als doel de doorzoekbaarheid en indexering te verbeteren. Het overlapt met on-page SEO op gebieden zoals metadata en interne linkbuilding. Technische SEO is essentieel in een algehele SEO-strategie, omdat het zorgt voor de indexeerbaarheid van de website.

Activiteiten die betrokken zijn bij technische SEO variëren van toegankelijkheids- en indexeerbaarheidscontroles tot CMS-taken, crawlen, domeinwerk en migraties, metadata-analyse, sitebeveiliging, gestructureerde data, gebruiksvriendelijkheid en sitesnelheid, en linkarchitectuur. Geavanceerde activiteiten omvatten geavanceerde controles van paginasnelheid, JavaScript-analyse en analyse van logbestanden. Over het algemeen vormt technische SEO een cruciaal onderdeel van een solide SEO-strategie, omdat het de basis legt voor succesvolle contentcreatie en linkbuilding.

Welke belangrijke gebieden worden onderzocht in technische SEO?

In technische SEO worden belangrijke gebieden onderzocht zoals laadsnelheid van pagina's, sitestructuur, beveiliging en interne linkbuilding. Deze aspecten zijn cruciaal voor het verbeteren van de zichtbaarheid en prestaties van een website op zoekmachines. Het doel is om de architectuur en backend elementen van een website te optimaliseren om betere doorzoekbaarheid en indexering te garanderen.

Welke tools worden veel gebruikt in technische SEO?

Veelgebruikte tools in technische SEO zijn onder andere Google Search Console, Screaming Frog SEO Spider, Ahrefs, Lumar, Chrome DevTools, PageSpeed Insights, Screaming Frog Log File Analyzer en Microsoft Excel of Google Sheets. Deze tools helpen bij verschillende aspecten van technische SEO, zoals het analyseren van de prestaties van websites, het identificeren van crawl-fouten, het controleren van de paginasnelheid, het uitvoeren van zoekwoordenonderzoek, het monitoren van backlinks en het analyseren van logbestanden.

Google Search Console biedt waardevolle inzichten in de prestaties en indexering van websites.

Screaming Frog SEO Spider helpt bij het uitvoeren van uitgebreide audits van websites en het identificeren van technische problemen.

Ahrefs is handig voor het analyseren van backlinks en het uitvoeren van concurrentieonderzoek.

PageSpeed Insights biedt aanbevelingen voor het verbeteren van de snelheid van websites. Screaming Frog Log File

Belangrijkste punten om te onthouden

  • Technische SEO omvat het optimaliseren van de structuur en backend elementen van een website om de zichtbaarheid en prestaties op zoekmachines te verbeteren.
  • Het vereist samenwerking tussen technische SEO-specialisten en web ontwikkelaars, vooral voor grote websites.
  • Belangrijke gebieden die worden onderzocht in technische SEO zijn laadsnelheid van pagina's, sitearchitectuur, beveiliging en interne linkbuilding.
  • Technische SEO richt zich op implementatie op code-niveau om de doorzoekbaarheid en indexering te verbeteren.
  • Het overlapt met on-page SEO op gebieden zoals metadata en interne linkbuilding.
  • Off-page SEO richt zich op het opbouwen van externe autoriteitssignalen, terwijl technische SEO zorgt voor indexeerbaarheid.
  • Activiteiten in technische SEO omvatten toegankelijkheids- en indexeerbaarheidscontroles, CMS-taken, crawlen, domeinwerk en migraties, metadata-analyse, sitebeveiliging, gestructureerde gegevens, gebruiksvriendelijkheid en sitesnelheid, en linkstructuur.
  • Geavanceerde activiteiten in technische SEO omvatten geavanceerde controles van paginasnelheid, JavaScript-analyse en analyse van logbestanden.
  • Veelgebruikte tools in technische SEO zijn Google Search Console, Screaming Frog, Ahrefs en PageSpeed Insights.
  • Technische SEO is een cruciaal onderdeel van een solide SEO-strategie en legt de basis voor succesvolle contentcreatie en linkbuilding.

Houd je kennis op peil

Ontvang onze artikelen.