Kennisbank » SEO Linkbuilding » Linkprofielen beoordelen met Majestic Flow Metrics

Linkprofielen beoordelen met Majestic Flow Metrics

29 oktober 2014

Majestic Flow Metrics zijn maateenheden die veel zeggen over de ‘waarde’ van een URL. De Majestic Flow Metrics kan je gebruiken bij het beoordelen van inkomende links. De Flow Metrics van Majestic (voorheen MajesticSEO) bestaan uit twee maateenheden: Trust Flow en Citation Flow. De twee maateenheden kunnen goed gebruikt worden bij het beoordelen van het linkprofiel van een website. Dit kan een website van een partner of concurrent zijn maar natuurlijk ook die van je zelf. Tevens kan je je eigen linkprofiel vergelijken met die van je concurrenten. Flow Metrics zijn bijzonder nuttig bij het vinden van goede websites waar je graag een link op zou willen krijgen (verdienen).

Citation Flow

Citation Flow is een maateenheid waarvan het getal voorspelt hoeveel invloed de URL van een webpagina heeft. Dit is gebaseerd op hoeveel links naar de URL zijn gemaakt. Hoe groter het aantal links naar de URL des te hoger de Citation Flow van de URL. Hierbij wegen inkomende links vanaf URL’s met een hogere Citation Flow zwaarder dan inkomende links vanaf URL’s met een lagere Citation Flow. Citation Flow wordt ook wel vergeleken met Link Juice.
19152610_xxl

Trust Flow

Trust Flow is een maateenheid waarvan het getal voorspelt hoe betrouwbaar een URL is. Dit is gebaseerd op de hoeveelheid betrouwbare inkomende links naar het URL. Hoe groter het aantal betrouwbare links naar het URL des te hoger de Trust Flow van het URL. Echter geldt ook dat wanneer het aantal onbetrouwbare links groter wordt dat de Trust Flow lager wordt. Websites met relatief veel inkomende links van betrouwbare websites zullen een hogere Trust Flow hebben dan websites met relatief veel inkomende links van onbetrouwbare websites (spammy neighbourhoods). Trust Flow wordt ook wel vergeleken Domain Authority van Moz (voorheen SEOMoz). Uit onderzoek blijkt ook een sterk verband tussen deze twee maateenheden te zijn.

Majestic VS Moz VS Google

SEO specialisten zijn metrics van Moz gaan gebruiken omdat Pagerank te weinig inzicht gaf in de ‘waarde’ van URL’s. Majestic claimt dat hun Flow Metrics een nauwkeuriger beeld geven van de waarde van een URL dan de metrics van Moz. Majestic claimt tevens de grootste database van links te hebben die dagelijks wordt geupdate, in tegenstelling tot de maandelijkse update van Moz en de Pagerank van Google die al sinds 6 december 2013 niet meer is geupdate.

Maateenheid Update-frequentie Bedrijf Schaal
Trust Flow Dagelijks Majestic 0-100 (geen decimalen)
Citation Flow Dagelijks Majestic 0-100 (geen decimalen)
MozRank Maandelijks Moz 0-10 (twee decimalen)
MozTrust Maandelijks Moz 0-10 (twee decimalen)
DomainAuthority Maandelijks Moz 0-100 (geen decimalen)
PageAuthority Maandelijks Moz 0-100 (geen decimalen)
Pagerank Onbekend* Google 0-10 (geen decimalen)

*de laatste update van de Pagerank vond plaats op 5 en 6 december 2013. Het is dus al meer dan 10 maanden geleden dat de update heeft plaatsgevonden. Aangezien er tijden zijn geweest dat er iedere twee maanden een update plaatsvond is het onduidelijk wat de update-frequentie is. Het is tevens de vraag of de Pagerank uberhaupt nog wel door Google geupdate gaat worden. Waarom zou Google dat immers doen? Ze verdienen geld aan hun veilingen en SEO kost ze geld.

Beoordeel via Trust Ratio

Met behulp van de Trust Ratio kan je zien of een webpagina een spammy linkprofiel heeft of niet. De Trust Ratio is de Trust Flow gedeeld door de Citation Flow. Wanneer een website veel inkomende links heeft (hoge Citation Flow) van onbetrouwbare bronnen (lage Trust Flow) is de Trust Ratio erg laag bijv. 0,1. Deze websites kan je maar beter vermijden. Dankzij de Majestic Flow Metrics kan je deze websites nu beter identificeren.

Beoordeel via de grafiek

Heel handig in Majestic is de grafische weergave waarmee je goed zien of een webpagina een spammy linkprofiel heeft of niet. In het ideale geval heeft de grafiek de vorm van een mooie vlam.

Goed (prima verhouding tussen T en C)
trust-flow-citation-flow-grafiek-1
Goed (uitstekende verhouding tussen T en C, een perfecte vlam!)
trust-flow-citation-flow-grafiek-2
Goed (goede verhouding tussen T en C)
trust-flow-citation-flow-grafiek-3
Goed (prima verhouding tussen T en C):
trust-flow-citation-flow-grafiek-4
Slecht (veel C met lage T)
trust-flow-citation-flow-grafiek-5
Slecht (veel C met lage T)
trust-flow-citation-flow-grafiek-6
Slecht (veel C met lage T)
trust-flow-citation-flow-grafiek-7
Slecht (veel C met lage T)
trust-flow-citation-flow-grafiek-8
Slecht (veel C met lage T)
trust-flow-citation-flow-grafiek-9

Houd je kennis op peil

Ontvang onze artikelen.