Welke Google ranking factoren zijn van belang?

Proseo houdt je up-to-date

Penguin 3.0 bestrijdt spam

Eind oktober werd duidelijk dat Google zijn Penguin-filter ter bestrijding van spam heeft bijgewerkt: Penguin 3.0. Het is de eerste Penguin-update sinds ruim een jaar. Deze langverwachte update raakt websites die als spam worden gezien en wordt sinds een aantal dagen ook wereldwijd uitgerold.

Wat is de Google Penguin-update?

Google lanceerde de eerste Penguin-update in april 2012. Met deze update wilde Google sites vangen die de zoekresultaten ‘spammen’. Met name de sites die dat deden door het inkopen van links of het verkrijgen hiervan via link-netwerken met als voornaamste doel het behalen van een hogere positie in de zoekresultaten. Wanneer een nieuwe Penguin-update wordt vrijgegeven, profiteren sites die maatregelen hebben genomen om slechte links te verwijderen. Nieuwe sites die niet eerder zijn gevangen door Penguin, komen wellicht wel in de problemen bij een volgende update als zij in strijd zijn met de richtlijnen van Google over linken.

Eerdere Penguin-updates

Penguin 3.0 is alweer de zesde update van het Penguin-spamfilter. Hieronder volgt nog even een kort chronologisch overzicht van alle voorgaande updates:

Penguin 1.0 – 24 april 2012
Penguin 1.1 – 26 mei 2012
Penguin 1.2 – 5 oktober 2012
Penguin 2.0 – 22 mei 2013
Penguin 2.1 – 4 oktober 2013

Zoals het overzicht duidelijk maakt is het alweer ruim een jaar geleden sinds de laatste Penguin-update. Uitgevers van websites die zijn getroffen door de laatste versie van Penguin en naar aanleiding hiervan wijzingen hebben doorgevoerd op hun site, hebben dus een jaar lang wanhopig moeten wachten op deze update om te zien of de wijzigingen effect hebben.

Als dat zo is, dan zien zij waarschijnlijk snel enige verbetering in het verkeer. Zo niet, dan moeten ze proberen om nog meer te veranderen en dan wachten tot hoe lang het duurt voor Google weer een nieuwe Penguin-update uitrolt. Penguin 3.0 is hierdoor dan ook een van de meest verwachte algoritme-updates in de geschiedenis van Google.

Is jouw site getroffen door Penguin 3.0 en heb je hulp nodig? Mail of bel Proseo: 0252-428 323.

Houd je kennis op peil

Ontvang elke 4 weken handige SEO- en SEA tips.
Je kunt op elk moment uitschrijven.