Kennisbank » SEO Content » Google’s ‘Helpful Content’ Algoritme Update

Google’s ‘Helpful Content’ Algoritme Update

8 september 2022

Google is op 5 december 2022 begonnen met het uitrollen van ‘helpful content’ algoritme update.
Het doel van deze update is om content die geschreven is voor mensen te stimuleren en content die voor zoekmachines is gemaakt minder goed te laten presteren. Het volledig uitrollen van deze update duurt naar verwachting 2 weken. Deze ‘helpful content update’ heeft om te beginnen wereldwijd invloed op zoekopdrachten in het Engels en Google is van plan om dit in de toekomst uit te breiden naar andere talen.

In tegenstelling tot de recente ‘product review update’, die zich richt op specifieke soorten pagina’s, is de helpful content update voor de hele website. Dat betekent dat het de potentie heeft om alle pagina’s te beïnvloeden. De ‘helpful content update’ introduceert ook een nieuw signaal dat Google zal gebruiken om webpagina’s te ranken.

Hieronder vind je meer informatie over de ‘helpful content’ update.

Google’s Helpful Content Update

Google publiceerde 18 augustus de volgende aankondiging op Twitter:

“Volgende week lanceren we de “helpful content” om er beter voor te zorgen dat mensen meer originele, nuttige teksten te zien krijgen die is geschreven door mensen, voor mensen, in plaats van content die primair is gemaakt voor zoekmachines.”

Lees hier meer over in het blogartikel van Google.

Hulp nodig bij het schrijven van content?

Wat verstaat Google onder Helpful Content?

Hieronder vind je een opsomming  van punten wat Google ziet als helpful content:

  • Is gemaakt voor een specifiek publiek.
  • Beschikt over expertise.
  • Heeft een primair doel of focus.
  • De tekst moet bijdragen aan bevredigende ervaring.
  • Is betrouwbaar en geloofwaardig.
  • Voldoet aan de wens(en) of behoefte(n) van de zoeker.

Wat doet de Helpful Content Update?

Deze update introduceert een nieuw ranking signaal dat een negatieve impact zal hebben op sites die grote hoeveelheden content publiceren met weinig waarde, die weinig toegevoegde waarde hebben, of die niet behulpzaam zijn voor zoekers.

“Alle content – niet alleen onnuttige content – op sites waarvan is vastgesteld dat ze relatief veel onnuttige content hebben, zal minder goed presteren in Search, ervan uitgaande dat er elders op het web andere content te vinden is die beter is om weer te geven. Om deze reden zou het verwijderen van onnuttige content de ranking van je andere content kunnen helpen.”

Welke soort content zal van deze update het meeste merken?

Google heeft zelf aangegeven dat de volgende onderwerpen waarschijnlijk het meest zullen merken van de ‘helpful content update’:

  • online lesmateriaal
  • entertainment
  • shopping
  • technisch gerelateerde content

Wat moet ik doen als de Helpful Content Update mij treft?

Als de ‘helpful content update’ invloed op jouw website heeft, adviseert Google om onnuttige content van jouw website te verwijderen.

Sites die worden beïnvloed door de update kunnen merken dat de effecten enkele maanden aanhouden, aldus Google. Google’s blog post schrijft verder:

“Onze classificator voor deze update draait continu, waardoor hij nieuw gelanceerde sites en bestaande sites in de gaten kan houden. Als het vaststelt dat de niet-behulpzame content op de lange termijn niet is teruggekeerd, is de classificatie niet langer van toepassing.”

Conclusie

Door het uitvoeren van deze update moedigt Google websitebeheerders aan om content te schrijven die gericht is op mensen en niet alleen op zoekmachines. Zodat zoekers in Google Search beter worden voorzien van nuttige informatie. Omdat onnuttige content minder goed zal presteren kan het de moeite waard zijn om deze content van je website te verwijderen. Daarnaast kan het ook zinvol zijn om nieuwe informatieve content aan je website toe te voegen wat weer kan helpen om je website beter te laten ranken.

Bronnen: https://searchengineland.com/google-helpful-content-system-update-rolling-out-now-390047, https://www.searchenginejournal.com/google-helpful-content-algorithm-update-launching-soon/, https://searchengineland.com/what-is-helpful-content-google-387360, https://developers.google.com/search/blog/2022/08/helpful-content-update, https://www.seroundtable.com/google-helpful-content-update-33949.html

Houd je kennis op peil

Ontvang onze artikelen.