Kennisbank » SEO » WordPress site instellingen die belangrijk zijn voor SEO

WordPress site instellingen die belangrijk zijn voor SEO

6 oktober 2022

WordPress-site-instellingen-die-belangrijk-zijn-voor-SEO

Wil je je WordPress website instellen voor beter verkeer en betere rankings? Zorg ervoor dat je deze site-instellingen volgt om je SEO te verbeteren.

WordPress is een van de meest SEO-vriendelijke content management systemen van dit moment. Als je een WordPress website hebt, zijn er veel dingen die je kunt doen om je SEO te verbeteren. Maar als je niet oppast, kun je ook de ranking van jouw website schaden zonder het te beseffen.

In dit artikel vind je WordPress website instellingen die belangrijk voor SEO zijn.

Naast algemene SEO-instellingen zullen we enkele noodzakelijke beveiligingsinstellingen bekijken die negatieve SEO-aanvallen kunnen helpen voorkomen.

Je website beter vindbaar maken in Google?

SEO-instellingen voor WordPress

Hieronder staan eenvoudige instellingen die de basis zouden moeten zijn van alle WordPress-sites die hun SEO willen verbeteren.

1. Instellingen voor startpagina en blog

Voordat je begint met het aanmaken van de pagina’s en berichten, moet je ervoor zorgen dat jouw homepage en blog pagina’s zijn ingesteld. Dit lijkt misschien een klein detail, maar het is essentieel. Jouw homepage is het eerste wat mensen zien als ze jouw website bezoeken, dus je wilt er zeker van zijn dat die een goede indruk maakt.

Ook jouw blog is een goede manier om in contact te komen met jouw publiek en een betrokken aanhang op te bouwen. Door deze essentiële pagina’s in te stellen voordat je content gaat toevoegen, heb je meer kans op een succesvolle website die mensen graag bezoeken.

Standaard heeft WordPress je laatste berichten pagina als startpagina. Je moet de optie ‘Een statische pagina’ selecteren en aangeven welke pagina jouw startpagina en welke jouw blogpagina is.

WordPress-lezen-instellingen

2. Optimaliseer permalinks

Wanneer je jouw blog instelt, is een van de eerste dingen die je moet beslissen hoe je jouw URL’s wilt structureren.

Het is de moeite waard de tijd te nemen om een permalink-structuur te kiezen die op lange termijn goed zal werken voor jouw blog. Er zijn een paar verschillende opties, dus neem de tijd om te experimenteren en de structuur te vinden die het beste werkt voor jou en je blog.

Je kunt kiezen voor een structuur die het beste werkt voor jouw website. Daarbij is het niet aan te raden om een op datum gebaseerde structuur te gebruiken. Een permalink structuur die maand en dag of dag en naam gebruikt kan een ingewikkelde site structuur creëren.

WordPress-Permalink-instellingen

3. Dynamische sitemap

Een dynamische sitemap is een essentieel hulpmiddel voor elke website. Het helpt zoekmachines jouw website te indexeren en maakt het gemakkelijker voor gebruikers om de informatie te vinden die ze zoeken.

Aan de andere kant is een statische sitemap een stuk minder effectief, kan hij moeilijk bij te houden zijn wanneer de website groeit en veel meer pagina’s gaat bevatten.

Veel plug-ins, zoals Yoast SEO, bieden dynamische sitemap-opties met verschillende aanpassingen. Dus als je op zoek bent naar de beste manier om de SEO van je website te verbeteren, is een dynamische sitemap een goede keuze.

4. Stel een geautomatiseerde beeldoptimalisator in

Om een snelle WordPress website te onderhouden, moet je geoptimaliseerde afbeeldingen hebben. De SEO voordelen van het hebben van geoptimaliseerde afbeeldingen zijn talrijk, van verhoogde website snelheid tot een betere ranking in zoekmachines. De eenvoudigste manier om je afbeeldingen te optimaliseren is door een plug-in te gebruiken.

Veel WordPress plug-ins optimaliseren afbeeldingen automatisch als je ze uploadt. Hoewel sommige betaald zijn, werken veel gratis opties net zo goed.

5. Stel standaard titles en meta descriptions in

Veel SEO plug-ins bieden standaardinstellingen voor titels en meta descriptions, zodat alle nieuwe pagina’s gegarandeerd geoptimaliseerd zijn voor zoekopdrachten. Dit is zeer belangrijk voor grote websites met veel pagina’s of websitebeheerders die onbekend zijn met SEO. Door gebruik te maken van deze tools kun je ervoor zorgen dat jouw website zichtbaar is en gemakkelijk wordt gevonden door potentiële bezoekers

In de schermafbeelding hieronder wordt Yoast gebruikt om standaardwaarden in te stellen voor mijn blogberichten. In de titel kun je een gestructureerd formaat gebruiken om het gebruiksvriendelijk te maken.

Voor meta descriptions wordt er een uittreksel uit het begin van de blogpost gehaald. Dit is een eenvoudige standaardinstelling die iedereen kan gebruiken.

WordPress-Yoast-Berichtinstellingen

6. Bescherm je SEO met deze WordPress beveiligingsinstellingen

SEO begint een cruciaal element van websitebeveiliging te worden. Website beveiliging is altijd al belangrijk geweest, maar het wordt nog belangrijker nu het web steeds meer een onderdeel wordt van ons dagelijks leven.

Websites worden nu gebruikt voor alles van online winkelen tot online bankieren. Als een website niet veilig is, kunnen de gevolgen ernstig zijn.

Google heeft sancties voor websites die met malware zijn geïnfecteerd en websites die aan psychologische manipulatie doen. Als jouw website niet veilig is, kun je potentiële klanten en posities in Google mislopen. Websitebeveiliging is daarom een belangrijk onderdeel van SEO en is belangrijk om aandacht aan te besteden.

Hier volgen enkele eenvoudige tips om jouw WordPress website beter te beveiligen.

7. Deactiveren van comments/discussie-instellingen

Hoewel de SEO-waarde van comments ter discussie staat, is er geen twijfel dat ze een veiligheidsrisico kunnen vormen.

Spammers gebruiken comments vaak om links naar hun websites toe te voegen, die kwaadaardige code kunnen bevatten. Hackers kunnen ook proberen SQL-injections en XSS-aanvallen uit te voeren via online formulieren.

Daarom is het van vitaal belang dat je je bewust bent van de risico’s die verbonden zijn aan comments. Als je kiest voor comments op jouw WordPress site, houd deze dan goed in de gaten en verwijder alle spam of verdachte commentaren.

Je kunt overwegen comments uit te schakelen als je niet bereid bent extra moeite te doen om deze veilig te houden. Hieronder zie je een screenshot die laat zien hoe je de inhoudssectie kunt uitschakelen.

WordPress-Discussie-instellingen

8. XML-RPC uitschakelen en verwijderen

Een van de meest voorkomende beveiligingsproblemen van WordPress zijn aanvallen op het XML-RPC bestand. Dit bestand is standaard geactiveerd en kan worden gebruikt om op afstand toegang te krijgen tot de WordPress site.

Het is echter ook een perfect doelwit voor hackers die geautomatiseerde tools gebruiken om de gebruikersnaam en het wachtwoord te raden. Als ze eenmaal toegang hebben, kunnen ze schade aanrichten door bestanden te verwijderen, malware te installeren of zelfs de hele website over te nemen.

Een eenvoudige manier om je tegen deze aanvallen te beschermen is het uitschakelen van het XML-RPC bestand. Dit voorkomt toegang op afstand tot de website en schakelt sommige functies zoals pingbacks (manier van teruglinken) en trackbacks (manier van reageren op een posting op een andere weblog) uit.

SEO-experts zijn van mening dat de verhoogde veiligheid opweegt tegen de nadelen. Dus als jij je zorgen maakt over aanvallen op jouw WordPress site, deactiveer dan het XML-RPC bestand.

Er zijn drie manieren om het xmlrpc.php bestand op WordPress sites te deactiveren.

  • Gebruik een plug-in: Zoek in de plugin directory naar “remove xmlrpc”.
  • Voeg deze code toe aan functions.php bestand:
add_filter('xmlrpc_enabled', '__return_false');
  • Schakel het uit in het .htaccess bestand:
# Block WordPress xmlrpc.php requests

<Files xmlrpc.php>

order deny,allow

deny from all

</Files>

9. Gebruikersrechten instellen

Als beheerder van een WordPress-site moet je ervoor zorgen dat de website soepel loopt en dat alle belanghebbenden de nodige toegang hebben. Toch hoeven niet alle belanghebbenden toegang te hebben tot elk aspect van de website.

Door gebruikersmachtigingen in te stellen kun je elke betrokkene alleen toegang geven tot de secties die hij of zij nodig heeft – zo houd je de website overzichtelijk en voorkom je dat ongeautoriseerde wijzigingen worden aangebracht.

Bovendien moet je regelmatig controleren of de gebruikersrechten nog kloppen.

WordPress biedt een uitstekende samenvatting van wat elke rol kan doen.

Wordpress-Gebruikersrol

10. Zorg ervoor dat alle gebruikers veilige wachtwoorden hebben met 2FA

Het hebben van veilige wachtwoorden en het inschakelen van two-factor authentication (2FA) zijn effectieve manieren om een WordPress site moeilijker te hacken te maken.

Hackers die login aanvallen uitvoeren gebruiken grote wachtwoordlijsten die miljoenen van de meest voorkomende wachtwoorden bevatten. Een complex wachtwoord kan helpen om deze wachtwoordlijsten ondoeltreffend te maken.

Als een hacker toegang krijgt tot uw wachtwoord, kan 2FA een andere methode zijn om te voorkomen dat hackers toegang krijgen tot jouw website.

Veel beveiliging plug-ins bieden 2FA-instellingen.

11. Stel een limiet in voor inlogpogingen

Een aanval vindt plaats wanneer een aanvaller het wachtwoord van een gebruiker probeert te raden door herhaaldelijk verschillende combinaties van tekens in te voeren. Een manier om aanvallen te voorkomen is om je WordPress site te configureren om inlogpogingen te beperken.

Deze beveiligingsmaatregel blokkeert het IP-adres van een aanvaller na een bepaald aantal mislukte inlogpogingen, waardoor het voor hen moeilijker wordt om toegang te krijgen tot jouw website.

WordPress-limit-login-attempts

12. Plug-ins automatisch updaten

Helaas realiseren veel mensen zich niet dat hun plug-ins een beveiligingsrisico kunnen vormen. Als een plug-in verouderd is dan wordt de kans groter dat deze het op een bepaald moment niet meer doet. Daarom is het verstandig om plug-ins automatisch te updaten.

WordPress-Autoupdates-plugins

13. Stel terugkerende back-ups in

In deze digitale tijd is een goede beveiliging voor je website niet onbelangrijk. Een van de beste manieren om je website te beschermen is ervoor te zorgen dat je dagelijks back-ups laat maken. Als jouw website wordt gehackt of een ander beveiligingslek ondervindt, heb je een recente kopie van jouw website die je kunt herstellen.

Hoewel veel plug-ins deze service bieden, is het vaak het beste om een WordPress-host te zoeken die de back-ups beheert. Zo weet je zeker dat jouw back-ups regelmatig verzorgd worden.

Conclusie

Naarmate jouw website meer bezoekers krijgt, wordt het steeds belangrijker dat de basis ervan sterk is. Het toepassen van de in dit artikel genoemde instellingen in WordPress is essentieel voor SEO. Door deze tips te volgen, zet je een belangrijke stap in de richting van een website die met jouw bedrijf meegroeit.

Bron: https://searchengineland.com/wordpress-seo-site-settings-387947

Houd je kennis op peil

Ontvang onze artikelen.