Kennisbank » Overig » Tips bij overstappen op nieuwe Webwinkel Software

Tips bij overstappen op nieuwe Webwinkel Software

15 januari 2009

Net zoals gewone sites zijn sommige webwinkels om de zoveel tijd toe aan een make over, deels omdat mensen uitgekeken zijn op het uiterlijk en deels om de functionaliteiten te verbeteren en ervoor te zorgen dat je usability omhoog gaat. Nu zal het vaak gaan om alleen een design update, maar met name in de E-commerce wereld wordt er wel eens compleet overgestapt op een ander platform. Dit brengt veel factoren met zich mee die je vooral goed moet bedanken om ervoor te zorgen dat je niet veel traffic gaat verliezen omdat in veel gevallen de linkstructuur compleet anders zal gaan zijn.

1. Maak eerst een analyse via je Google Analytics waar de meeste bezoekers vandaan komen, en op welke pagina ze binnen komen

2. Maak een analyse op welke pagina ze binnen komen via je linkpartners (referrals)

3. Check welke pagina’s de hoogste pagerank hebben en noteer deze in een lijstje

Dit zijn enkele factoren welke erg belangrijk zijn, ik ben er ongetwijfelt een hoop vergeten maar deze schieten me als eerste te binnen.

Als je dit gedaan hebt moet je nagaan wat het verschil is tussen de nieuwe en oude link structuur. Zorg ervoor dat de pagina waar je meeste traffic opzit dat je deze d.m.v. een .htaccess 301 rewrite doorstuurt naar de juiste nieuwe pagina, zo voorkom je dat je je ranking kwijtraakt doordat Google denkt dat de pagina verdwenen is.

Punt 2 zorg ervoor dat je linkpartners niet linken naar een pagina die straks niet meer te bereiken is,dit gaat ten kosten van je pagerank.

Zorg ervoor dat je pagina’s met hoge pagerank tevens worden doorgestuurd middels .htaccess naar je nieuwe juiste pagina, zodat deze de pagerank overneemt.

Dit alles zal straks zorgen voor een gigalange .htaccess pagina zeker als je veel producten in je shop hebt. Je hoeft dit dus niet voor elk product te doen maar alleen voor de top100 bijv. De rest kun je laten redirecten naar je zoekpagina waarbij je de zoekquery alvast laat invullen waardoor je bezoeker de pagina snel zal vinden.

Na een paar maanden kun je al deze 301 redirect wel verwijderen uit je .htaccess file omdat je er dan wel vanuit mag gaan dat de meeste zoekmachines de nieuwe pagina wel hebben gevonden en hun search index aangepast hebben.

Succes ermee!

Houd je kennis op peil

Ontvang onze artikelen.