Kennisbank » SEO » Waarom niche sites opzetten?

Waarom niche sites opzetten?

28 januari 2009

Veel mensen denken dat ze zo veel mogelijk domeinen moeten registreren zodat dit ten goede komt aan hun zoekmachine positie. Dit is natuurlijk helemaal niet waar, sterker nog als je 20 verschillende domeinen aan 1 website linkt als alias dan kan het eerder schade opleveren dan dat het goed doet. Je wekt namelijk de indruk naar Google toe dat je 20 verschillende sites hebt, echter deze sites hebben allemaal precies dezelfde content. Google weet dus niet welke site het beste is en zal alle sites niet of lager opnemen in de index omdat we hier te maken hebben met duplicate content iets wat eerder is besproken in de posts Duplicate Content tegengaan en Duplicate content Discussie.

Hetgeen dat je in dit geval dus het beste kunt doen is 1 domein kiezen waarop je je wilt focussen in de zoekmachine, en de overige 19 redirecten naar dit domein. Op die manier heb je geen last van duplicate content.

Iets anders wat je eigenlijk nog veel beter kunt doen is het opzetten van niche sites. Voorbeeld: Je hebt een webwinkel voor telefoon producten. Je registreerd als hoofddomein telefoonwinkel.nl, daarnaast registreer je een aantal andere domeinen als nokiatelefoon.nl, samsungtelefoon.nl, lgtelefoon.nl etc.etc. Op al je extra domeinen ga je een aparte mini website maken. Je zet hier verschillende informatie op en je zet alle producten die hieraan gerelateerd zijn erop. Daarnaast link je op elke mini site naar de relevante subpagina op je hoofddomein.

Zorg ervoor dat je mini site uit meer dan 1 pagina bestaat en dat er voldoende content op aanwezig is om op te ranken. Voor je mini sites ga je opzoek naar linkpartners etc. en je zorgt dat deze geïndexeerd worden. Zodra de sites een beetje authority krijgen van Google gaan ze je hoofdpagina helpen om hier wat aan door te geven. Zorg er echter wel voor dat je deze kleine sites blijft onderhouden anders zakt de attentiewaarde hiervan in en zal Google de op pagina’s minder gaan waarderen.

Op deze manier kan het erg interessant zijn om niche sites op te zetten en zeker ook om specifiek publiek te trekken vanuit de zoekmachine die uiteindelijk op je hoofdwebsite voor de gewenste conversie gaan zorgen.

Zijn er mensen hier die een dergelijk netwerkje hebben opgezet en hier succes mee hebben behaald? Ik hoor graag praktijkvoorbeelden.

Houd je kennis op peil

Ontvang onze artikelen.