Kennisbank » SEO » SEO voor Webshops

SEO voor Webshops

1 april 2008

Als webshop wil je op internet natuurlijk zo goedkoop mogelijk aan je toekomstige klant komen. Je wilt je niet scheel adverteren om tot een verkoop te komen. Veel mensen gaan dure campagnes inkopen en veel reclame maken terwijl de infrastructuur van de site ronduit brak te noemen is.

Om je shop goed in google te laten ranken is SEO dus erg belangrijk. Ik zal een aantal van de belangrijkste factoren voor je op een rijtje zetten:

1. Title tag
Zorg dat alle detailpagina’s van je producten een unieke titel hebben met de naam van het product, verder is het verstandig om het type product erachter te vermelden. Bijv. ‘Barbecueshop.nl | Weber Genesis E-320 Barbecue’. Op deze manier zul je ranken voor Barbecue en Weber Genesis E-320. Je ziet dat in vele webshop software standaard alleen de shopnaam staat en dat de titels niet tot op productniveau te beheren zijn, dit is dus zeer slecht voor je ranking. Unieke titels is dus prioriteit!

2. Meta Tags
Elke productpagina moet aparte meta tags hebben, dit is niet zo zeer interresant voor je ranking maar wel zeer interesant voor de vermelding in Google. Google neemt vaak de description tag als kort verhaaltje voor de zoekresultaten listening. Hoe meer relevant deze is hoe sneller de gebruikers op jouw zoekresultaat zullen klikken. Je kunt de Description en Keywords tag dynamisch laten opbouwen aan de hand van de productnaam en beschrijving.

3. Filenames
En wellicht de belangrijkste in combinatie met de title tag is de filename. Zorg ervoor dat de detail pagina’s van je producten een unieke filename hebben waarin de naam van het product is verwerkt. Bijv. ‘www.webshop.nl/weber-genesis-e-320-barbecue.html’. Als je zo’n fiilename in combinatie met de Title tag en Meta tag gebruikt heb je het optimaal geoptimaliseerd voor Google en zul je afhankelijk van de opbouw en productbeschrijving van de pagina goed ranken.

Daarna zijn een van de belangrijkste dingen zodra je eindelijkt goed rankt in Google met je individuele producten, dat je deze posities ook behoud. Indien je een assortiment hebt dat vaak veranderd, of dat als producten uitverkocht zijn niet meer terugkomen, dan is het zonde van je Google positie als je deze uit je webshop haalt waardoor deze ranking ook automatisch uit Google verdwijnt.

Stel je hebt een bepald type barbecue welke niet meer gemaakt wordt, en daardoor dus uitverkocht is. Maar je staat in Google in top10 op keyword barbecue met deze detailpagina. Als je deze dus uit je shop haalt dan zul je zeer veel klanten verliesen die op deze pagina uitkwamen. je kunt dan beter in de shop aangven dat deze uitverkocht is, maar wel in je shop laten staan. Op die manier komen mensen die naar dit type barbecue zochten toch in uw shop terecht, en zullen ze misschien een ander type barbecue van dat merk aanschaffen bij je.

Het is dus niet alleen zaak hoog te ranken, maar vooral om deze te behouden en bezoekers naar de juiste landingpage te begeleiden

Houd je kennis op peil

Ontvang onze artikelen.