Kennisbank » SEO Linkbuilding » Extern of Intern Backlinks?

Extern of Intern Backlinks?

10 maart 2008

Toch maar weer eens een berichtje vanaf mijn kant aangezien ik net zat te denken aan het feit dat iedereen zich maar steeds druk maakt over backlinks. Het lijkt goed zoveel mogelijk verwijzingen vanaf externe websites te krijgen terwijl een veel belangrijker aspect van SEO zich afspeelt binnen de site zelf.

Voor goedwerkende interne links zijn 2 factoren belangrijk:

1. Geef nofollow tags mee aan alles pagina’s die niet belangrijk zijn:
De pagina Contact, de pagina Help, de disclaimerpagina, de pagina Algemene voorwaarden etc. etc. Geef aan al die pagina’s nofollow mee zodat je linkjuice niet uitlekt naar deze onbelangrijke nutteloze pagina’s. Dit geeft daardoor meer waarde aan je belangrijke interne pagina’s waarop je wel wilt ranken in Google.

Een goed voorbeeld hierbij is het verschil tussen bol.com en beslist.nl. bol.com heeft alle nutteloze pagina’s niet voorzien van nofollow, maar beslist.nl wel. Dit resulteert in een betere PageRank voor de belangrijke pagina’s. Minder belangrijke pagina’s als Contact hebben dan geen belangrijke rankfactor en krijgen geen PageRank.

2. Zorg dat via de index eigenlijk elke pagina te bereiken is.
Veel sites hebben een structuur waarin onderliggen pagina’s of rubrieken niet snel te bereiken zijn, en zeker niet vanaf de index. Zorg er bijvoorbeeld bij webshops en bij grote sites met meerdere rubrieken voor dat de hoofdrubrieken en subrubrieken via de index te vinden zijn. Gebruik hiervoor tekstlinks en geen imagelinks anders wordt het al een stukje lastiger voor Google om de anchor text te analyseren.

Op de interne links letten is een kleine maar belangrijke tip. Altijd handig; ook al is het misschien zoete koek voor de doorgewinterde SEO expert :-).

Houd je kennis op peil

Ontvang onze artikelen.