Welke Google ranking factoren zijn van belang?

Proseo houdt je up-to-date

Schadelijk zoekresultaat? Verwijder jezelf uit Google!

Verwijder jezelf uit Google

Op 30 mei .j.l. heeft Google gehoor gegeven aan de beslissing van het Europees Hof om “vergeten” te worden.  Beter bekend als “het recht om vergeten te worden”. Wordt jij als persoon of bedrijf getoond bij de Google resultaten waarvan jij vindt dat dit verwijderd moet worden, dan kan je een verzoek indienen bij Google middels een formulier.

Aanleiding

De aanleiding was een artikel uit 1998 dat ging over een Spanjaard met schulden. Het artikel was na jaren nog steeds zichtbaar in de resultaten van Google. Echter, de beschreven situatie van de man was niet meer aan de orde, waardoor hij nog steeds in diskrediet werd gebracht. In zo’n geval weegt de privacy schending zwaarder dan het publiekelijk belang.

Beoordeling

Door een verzoek in te dienen bij Google via het “vergeet-mij” formulier, betekent niet automatisch dat de resultaat dat je graag verwijderd wilt hebben ook daadwerkelijk wordt verwijderd. Google heeft een aparte commissie in het leven geroepen die elke aanvraag apart zal beoordelen op ethische gronden.

Criteria waar Google op let zijn o.a. de publicatiedatum van het materiaal (is het sterk verouderd en nog relevant?) in combinatie met schadelijkheid van de berichtgeving als bijvoorbeeld een zedenmisdrijf of oplichting.  Inmiddels zijn er al meer dan duizend aanvragen ingediend. Google zelf verwacht dat er maar een klein percentage ook daadwerkelijk zal worden goedgekeurd en worden verwijderd uit de resultaten.

Alleen verwijdering in Europese versies van Google

Een markant detail: de verwijdering zal alleen worden toegepast op de Europese versies van Google en niet in versies buiten de EU. Dit heeft puur te maken omdat het hier Europese wetgeving betreft. De negatieve berichtgeving zal dus gewoon vindbaar blijven met Google.com en de versies buiten de EU.

Wie wil er vergeten worden?

10 werkelijke voorbeelden van personen die graag vergeten willen worden in Google (bron: marketingland.com)

1. De politicus met slecht gedrag
2. De arts met slechte beoordelingen
3. De veroordeelde pedofiel
4. Het kind van een beroemdheid met een crimineel verleden
5. Het bedrijf met slechte beoordelingen
6. De acteur met een affaire
7. De persoon met een poging tot moord
8. De geschorste universiteit docent
9. De cyberstalker
10. De belasting ontduiker

Percentage verzoeken uit de EU landen

Uit welke landen zijn de meeste verzoeken ingediend?

• 40%: Duitsland
• 14%: Spanje
• 13%: Verenigd Koninkrijk
• 3%: Italië
• 2%: Frankrijk

Verwijder jezelf uit Google!

Wil jij ook verwijderd worden uit Google? Ga naar het formulier “Search removal request” op de website van Google. Je kan de aanvraag indienen voor jezelf of voor een ander, mits je bevoegd bent door deze persoon.

Om de aanvraag in te kunnen dienen zal je wel een kopie van een legaal Photo ID moeten uploaden waaruit jouw identiteit blijkt. Een ID met jouw foto er op. Volgens Google hoeft dit geen rijbewijs te zijn, maar mag ook een vervoersabonnement of een bedrijfs ID kaart zijn. Zolang er maar een foto op staat.

Houd je kennis op peil

Ontvang elke 4 weken handige SEO- en SEA tips.
Je kunt op elk moment uitschrijven.