Kennisbank » SEO » Nofollow Discussie

Nofollow Discussie

19 april 2007

Ik kwam in mijn feedreader verschillende sites tegen die op het fenomeen nofollow ingaan. Nu zijn er discussies over het feit of je nofollow voor je comments moet gebruiken, zoals Roy hier vertelt, of dat je de nofollow voor interne links gebruikt.

Zelf ben ik er nog niet helemaal uit deze discussie, de argumenten die Roy heeft voor de nofollow tags spreken mij ten delen wel aan. Met name de argumenten als Nofollow geeft de suggestie dat je iemand niet vertrouwt en Nofollow is slecht voor de relatie tussen 2 websites ben ik het helemaal mee eens. Je zegt immers tegen Google dat je niet wilt dat hij de link volgt en dus indexeerd. Dit zal dus resulteren in het feit dat de link geen enkele waarde heeft voor de gelinkte site. Het zal hem enkel wat traffic opleveren maar weegt niet mee in zijn ranking. Een nofollow tag wordt ook wel linkcondoom genoemd en dat is helemaal waar, want je linkt naar iemand zonder dat het nadelig voor jou is.

Voor interne linking zou ik zelf geen nofollow gebruiken. Dit geeft dan ook aan dat je je eigen pagina’s niet vertrouwd, dit zal geen positieve werking hebben op je SERP en ranking. Verder zullen die pagina’s welke met nofollow gelinkt zijn goede PR krijgen.

De nofollow discussie is niet iets van vandaag of morgen. Het is de laatste tijd erg actueel maar een tijdje geleden was het ook al ter sprake bij W3.org een PR 9 site welke sponsorlinks had opgenomen van donateurs. Deze kregen dan een link terug als bedankje. Echter steeds meer mensen begonnen de voordelen ervan in te zien, want immers een PR9 backlink voor $85 / maand is een koopje. Tegenwoordig levert een PR9 backlink zonder nofollow al gauw $500 / maand op. Door al die ophef heeft W3.org nu ook nofollow aan te links toegevoegd, waardoor er ineens heel wat minder donateurs waren ;-). Precies hetzelfde was bij Wikipedia het verhaal. Mensen begonnen massaal artikelen aan te passen met links naar hunzelf. Tegenwoordig hebben alle bronsites een nofollow condoom aan hun reet hangen.

Kijk dus uit met betaalde links, helemaal als je die via massa sites als Text-Link-Ads.com en TextLinkBrokers.com koopt. Je denkt dat het positief zal werken voor je ranking, maar zoekmachines vinden dit niet leuk en zullen het niet meewegen in je PR of je kan zelf een penalty krijgen. Betaalde links die onder de tafel geregeld worden zijn natuurlijk bijna niet te checken door zoekmachines, deze zullen dus in de meeste gevallen nog gewoon meetellen voor je ranking, mits je geen nofollow linkcondoom aan je link gehangen krijgt.

Ik zou zeggen rot op met die nofollow, het is de domste uitvinding ooit. Webmasters hebben er geen reet aan, sterker nog het breekt de betaalde links markt compleet af.

Houd je kennis op peil

Ontvang onze artikelen.