Kennisbank » SEO » Google strooit met kruimels

Google strooit met kruimels

8 december 2009

Het nieuwe jaar is nog niet begonnen of Google heeft alweer een verrassing klaar staan. Dit keer een zeer opvallende. De zichtbare URL’s binnen de zoekmachine wordt omgezet naar een ‘breadcrumb pad’.


Dit breadcrump pad is een navigatiepad dat vaak op websites voorkomt. Zo weet de bezoeker waar hij of zij (verder ‘hij’) zich bevindt. Door deze navigatie ook op te nemen binnen de zoekmachine is de locatie van de pagina ook voor de bezoeker duidelijker. Daarnaast kan de bezoeker ook doorklikken naar een ‘hoger niveau’.

Een receptenwebsite heeft bijvoorbeeld de volgende URL binnen de zoekmachine:
http://www.voorbeeldreceptenwebsite.nl/koken/recepten/recepten.php?recept=72662

Voor de bezoeker van Google is dit een erg onduidelijke URL: hij kan hier vrij weinig mee. Er is wel uit af te leiden dat er mogelijk meer recepten te vinden zijn aangezien er een receptID (recept=72662) wordt aangeroepen. Binnen de nieuwe breadcrumb structuur kan de zichtbare URL worden vervangen door het volgende pad:
Voorbeeldreceptenwebsite.nl | Recepten | Soepen | Chinese Tomatensoep

Het resultaat binnen Google komt er in dat geval als volgt uit te zien als deze complete breadcrumb wordt overgenomen:

Top recept voor Chinese Tomatensoep | En vele andere recepten
Wil je de lekkerste Chinese Tomatensoep maken? Bezoek onze website voor een recept voor Chinese Tomatensoep en vele andere recepten.
Voorbeeldreceptenwebsite.nl | Recepten | Soepen | Chinese Tomatensoep

Diverse onderdelen van de breadcrumb zijn links naar onderdelen van de website.
De bezoeker kan ervoor kiezen op het zoekresultaat te klikken en door te gaan naar een heerlijk recept voor Chinese Tomatensoep. Hij kan ook op de link ‘Recepten’ klikken en om waarschijnlijk te landen op een pagina waar hij een overzicht van de recepten vindt. Wil hij meer soeprecepten, dan kan hij gebruik maken van de link ‘Soepen’ binnen het breadcrumb pad. Hij komt dan uit op de pagina met alle mogelijke soeprecepten.

Door de URL te vervangen met een breadcrumb pad wordt het zoekresultaat meer toegankelijk voor de bezoeker. De kans wordt zo ook vergroot dat iemand naar jouw website doorklikt. De keerzijde hiervan is dat de website logisch opgebouwd moet zijn en een duidelijk breadcrumb pad moet hebben. Als dit niet zo is, bestaat de kans dat dit pad niet of niet goed wordt opgenomen binnen Google. Loop de indeling van je website goed na en maak, als dit er nog niet is, een duidelijk breadcrumb pad aan.

Houd je kennis op peil

Ontvang onze artikelen.