Kennisbank » SEO Techniek » Error 404 of 301 Redirect

Error 404 of 301 Redirect

28 juli 2011

linkbuilding

Pagina’s van je website vernieuwen is prettig. Het is leuk voor regelmatige bezoekers en voor zoekmachines. Zij houden allemaal van levende websites. We moeten het wel op de juiste manier doen, anders wordt het minder prettig.
Er kunnen problemen ontstaan bij het weggooien of veranderen van een pagina. Die zijn echter goed op te lossen, als we het spel goed spelen.

Upgraden is leuk, maar sommige dingen willen we echt niet zien. Vooral niet statuscode HTTP 1.1 404 Not Found. Deze foutcode Error 404 komt met name voor op verouderde links. Straks enkele tips om dit te voorkomen en om het er toch leuk uit te laten zien.
Bezoekers vinden 404 op de pagina vrij storend en ziet Google dit als een teken dat de pagina niet meer bestaat. Daar zijn ze vlot mee: 24 uur na het eerste bezoek kijken ze nogmaals en bij nog steeds 404 wordt de pagina uit de index verwijderd. Gevolgen zijn: lagere ranking, minder verkeer, minder vraag naar je producten, minder conversies!

De oplossing is 301 Redirect

Error 404 ontloop je met de 301 Redirect.
Bezoekers die de oude pagina opvragen worden simpel doorverwezen naar de nieuwe pagina. De Redirect plaatsen is op veel manieren mogelijk maar het werkt het beste in .htaccess. Waarom? Omdat in .htaccess de gehele directory geredirect wordt. Zodra er om een pagina wordt gevraagd, checkt de server als eerste het .htaccess bestand.
Redirecten gaat zo:

  • Je kijkt of er een .htaccess bestand in de root directory aanwezig is en indien “nee” maak je er eentje aan, bijvoorbeeld in Notepad
  • Je opent dit bestand en voegt de 301 Redirect aan het bestand toe:
    redirect 301 /oud/oud.html http://www.jouwsite.nl/nieuw.html

Is het zo simpel? Zo simpel is het, maar let op.

301 Redirect is niet gratis

Als de 301 Redirect goed is neergezet, merken bezoekers daar niets van: geen teleurstelling en blijvende topomzet! Zoekmachines en browsers merken het wel.
Na enige tijd wordt de doorverwijzing van de oude naar de nieuwe pagina opgeheven en komt de nieuwe pagina direct in beeld. Daarmee verdwijnen de positieve kenmerken van de oude pagina ook. Niet zozeer wat betreft de inhoud, maar wat betreft de externe links naar die oude pagina.
Daar doe je vrij weinig tegen. Elke link opnieuw leggen is een bijzonder intensieve klus en dit verlies aan links herstelt zich wel, al is het even incasseren.
In de praktijk kost dit enkele plaatsen qua vindbaarheid. Maar als je dat vergelijkt met een hele nieuwe pagina opbouwen omdat de oude compleet verwijderd is, valt het nog alles mee. Bij het vernieuwen van pagina’s en de vraag “Error 404 of 301 Redirect?” gaan we voor 301 Redirect!

Error 404 voorkomen

Nog enkele tips om 404 – Not Found niet op de pagina te krijgen:

  • Controleer de hyperlinks regelmatig; die moeten werken
  • Controleer de interne links en link niet naar pagina’s die zeker blijven bestaan
  • Gebruik permalinks om de site levend te houden
  • Open een interactieve mogelijkheid zodat bezoekers gebroken links kunnen melden (Gebroken link? Meld het SEO Handleiding!).
  • Geef domein(naam)veranderingen ruim van tevoren aan en gebruik HTTP-statuscodes om dit aan te geven (“Error 301: Definitief verplaatst”).
  • Controleer of er Web- of FTP-servers als mirrors worden gebruikt

Error 404 opleuken

En na “Error 404 voorkomen” stippen we wel aan dat Error 404 soms niet te voorkomen is. Namelijk bij het intoetsen van onzin zoals “blablabla”. Dat bestaat niet, of beter: die pagina bestaat niet. Standaard zie je zoiets:

Dat kan leuker en nuttiger.
De bezoekers zitten al op de website en (als ze niet zoeken naar blablabla) zijn naar iets anders te sturen: http://www.seohandleiding.nl/blablabla.

Verhuizen, verwijderen of veranderen? Oké, het is oppassen, maar het moet vlekkeloos kunnen verlopen.

Houd je kennis op peil

Ontvang onze artikelen.