Kennisbank » SEO » De Google knop

De Google knop

19 juli 2011

Is het niet makkelijk als iemand je vertelt wat zijn ervaring is op een website?
Dat je kan lezen of het antwoord op je probleem wel op die ene website te vinden is. Google heeft hierover nagedacht en komt nu met de Google +1 suggestie knop. Een fraai idee of?

Het doel van Google is alles voor bezoekers makkelijker te maken. In navolging van Facebook “Like-button” heeft Google de “+1-button” gelanceerd. Het aantal social media knoppen onder blogs wordt wel erg groot.
De vraag komt boven “Wat hebben wij daar aan?” en ook leuk is de vraag “Wat heeft Google daar aan?”

Genoeg social mediaknoppen?

Dat is een vraag die steeds meer gesteld wordt sinds de grote opkomst van de social media. We zien steeds meer social mediaknoppen onder blogberichten staan: Digg, Stumble Upon, Twitter, Facebook, Hyves, Google Buzz en noem het maar op. We noemen het liever niet op want het zijn er hier al meer dan 350…

De toegevoegde waarde van de Google +1 knop moet dan ergens anders liggen. Anders gezegd: wij zitten er niet echt om te springen, maar Google wil een verse button. Een knop met een extra betekenis die toegepast gaat worden door Google.

De grote waarde van +1

De Google +1 knop is een knop die je plaatst op webpaginass en bij blog posts. Door deze knop toe te voegen zegt de bezoeker van de website: “Hé dit is leuk!” Na het inloggen op je Google-account, raad je door het drukken op deze knop deze pagina aan. Onder het blog zie je ook hoeveel lezers het hebben “geplust”. Tot zover een bekend verhaal: Google legt de basis voor het eigen sociale netwerk: Google Plus.

Google Plus is socialer dan Facebook

Grote grap is dat Google Plus werkt met Circles, kringen. Die kringen maak je zelf aan door te zeggen wat je leuk vind (+1). Google weet via je Google-account wie je bent en zo maak je iets leuk voor mensen in je eigen kring.
Google Plus in de notendop:

De bedoeling van Google is zo meer specifieke informatie aan bezoekers te kunnen leveren. Google Plus kent ook nog diverse extra’s:

  • Hangouts – je vertelt je contacten direct wat je op dit moment doet; vergelijkbaar met chatten.
  • Sparks – Google geeft extra informatie op wat je invoert.
  • Instant upload – je kunt foto’s en video’s automatisch uploaden naar je profiel.
  • Huddle – applicatie voor je smartphone zodat je met meerdere contacten tegelijkertijd bezig kunt zijn; vergelijkbaar met WhatsApp

Al met al zet Google een sociaal netwerk op en ziet +1 als prima mond-tot-mondreclame. Vrienden in de Circle zien de suggestie en zullen dit artikel dan ook lezen. Maar ook niet-vrienden zien op deze pagina dat hij meerdere keren is aangeraden. Dit wekt voor de bezoeker van de website meer vertrouwen in het artikel of de pagina.
De suggestieknop maakt het voor zoekmachines ook eenvoudiger te positioneren. De webpagina’s die meer suggesties hebben, krijgen een betere positie dan andere webpagina’s.

Het plaatsen van de knop

Moet ik de Google +1 knop plaatsen? Jazeker, dat moeten we eigenlijk wel om niet achter te blijven. Is het nou echt zo eenvoudig? Ja, dat is het! De knop plaatsen is nog geen 5 minuten werk.

Houd je kennis op peil

Ontvang onze artikelen.