Kennisbank » SEO Linkbuilding » 3 Way Linking is een pittige klus

3 Way Linking is een pittige klus

11 augustus 2011

Binnen optimalisatie voor zoekmachines speelt linkbuilding een belangrijke rol. Het is dé manier om de populariteit van je website te vergroten.
En natuurlijk probeert men daar op minder eerlijke manieren gebruik van te maken.
En natuurlijk is Google niet op zijn achterhoofd gevallen.

We schreven al eerder over linkpopularity . Veel hiervan gaat nog op, maar inmiddels zijn de tijden wat veranderd. Kort gezegd zijn er 3 manieren van linkbuilding: eenzijdig op andere websites, door linkruil en via 3 Way Linking.
Bij eenzijdig linken hoef je niet terug te linken. Dit is de meest eerlijke manier om jouw website te verspreiden. We gaan hier straks nader op in.

Linkruil is oppassen

Linkruil is een vrij makkelijke manier van linken: je ruilt gewoon een link.
Het grote voordeel zit in de gekozen “linkpartner”. Dit moet een relevante website zijn omdat de waarde vooral in de werkelijke gebruikers zit. Als het goed is, hebben jij en je linkpartner namelijk dezelfde doelgroep.
Google houdt niet van linkruil dat komt omdat dit zich leent voor misbruik.
Misbruik is enkele honderden links ruilen met websites waardoor de site automatisch belangrijk moet worden. Dat valt op en wordt bestraft omdat er geen relevante links zijn.
Bij een enkele “natuurlijke” linkruil ziet Google dat de beide sites verband met elkaar houden. Dat levert wel iets op aan waarde, maar je hebt meer aan de kans dat je in beeld komt op de site van je linkpartner. Ga je voor linkruil, ga dan alleen voor kwaliteit en relevante linkruil. Kijk naar je linkpartner en:

  • Bepaal of de site echt relevant is
  • Controleer de PageRank van de homepage en van de linkpagina waar de link komt te staan (Google waardeert kwaliteit)
  • Kijk of de link niet verder dan 2 clicks vanaf de homepage staat
  • Plaats niet te veel links

De 3 Way Link werkt prima

Het nadeel dat je met linkruil tegenkomt, is te omzeilen met de 3 Way Link. Je linkt namelijk niet direct naar andere sites waardoor Google dit niet als linkruil ziet. 3 Way Linking is: site A linkt naar site B, site B linkt naar site C en site C weer naar site A.
Dit lijkt verdacht veel op eenzijdig linken!
Let vooral op dat “verdacht”. Websites aanleggen is niet zo’n truc dus als iemand 27 websites heeft, kan hij/zij via 9 unieke combinaties complete 3 Way Link netwerken opbouwen. De verdachte hij/zij loopt wel het risico dat een van die sites wordt gebanned: “bye bye ranking”.
Groot probleem bij de “eerlijke” 3 Way Link is echter de aanleg.
Site A ruilt links met site B, maar moet via site B zorgen dat deze voor site A een betrouwbare site C gevonden wordt. Dat valt niet mee en het is gevaarlijk: je bent de controle kwijt namelijk. Je ziet jouw site niet graag op een minder prettige site staan die eigenlijk weinig met jouw site te maken heeft. Dat vindt Google nooit relevant. En wat doe je ertegen?
De 3 Way Link wordt door Google gezien als 3 waardevolle eenzijdige links. Beter kan je het niet treffen, maar krijg het maar eens voor elkaar.

Eenzijdig linken heb je zelf in de hand

De manier om het beste uit linkbuilding te halen is je goede eenzijdige links te maken.
Google waardeert het dat deze links op een natuurlijke manier ontstaan: dat is tenslotte de manier waarop het moet. Let op de volgende dingen:

  • Goede content op jouw site: dan zullen links op andere sites worden opgenomen
  • Registreer je website bij startpagina’s, verschillende zoekmachines en DMOZ.org
  • Actief bezig zijn 1: op diverse fora bestaat de mogelijkheid een link te plaatsen
  • Actief bezig zijn 2: op veel nieuwssites zijn berichten te plaatsen

Dit zijn gratis mogelijkheden. Er zijn ook betaalde manieren om je site promoten, maar dat valt een beetje buiten het linkbuilding waar we het hier over hebben. Er is erg veel mogelijk zonder ervoor te betalen, echt!

Belangrijk is te weten dat Google gaat voor eenzijdig linken.
Dat is de meest natuurlijk manier waarop een link ontstaat en zo worden gebruikers niet overstroomd met links waar ze eigenlijk niets aan hebben. Het spel spelen zoals het moet; tja, wat willen we eigenlijk nog meer? Nou,we willen 3 Way Linking. Maar met goede eenzijdige links gaat dat wellicht vanzelf.

Houd je kennis op peil

Ontvang onze artikelen.