Kennisbank » SEO Content » Breadcrumbs & SEO: Alles wat je moet weten

Breadcrumbs & SEO: Alles wat je moet weten

15 september 2020

Breadcrumbs zijn navigatie-elementen die worden gebruikt om een betere UX te creëren en de kruipbaarheid te verbeteren. Ontdek hoe breadcrumbs SEO beïnvloeden. als het gaat om SEO, is er veel om mee te worstelen.

Sleutelwoorden, links en diepgaande inhoud hebben allemaal invloed op uw vermogen om in de almachtige zoekmachines te rangschikken. Het is net als concurreren in de fast-food arena vandaag – taco’s of hamburgers?

Maar hoe zit het met breadcrumbs? Nee, we hebben het niet over het smakelijke brouwen voor kippenparm. Breadcrumbs zijn een navigatiefunctie voor uw website, en ze kunnen een geweldige impact hebben op SEO en gebruikerservaring.

Er zijn nog steeds een heleboel websites die geen breadcrumbs implementeren – wat een grote fout is, niet alleen omdat ze invloed hebben op SEO, maar ook omdat ze vrij eenvoudig te implementeren zijn.

Dit is wat u moet weten over wat breadcrumbs zijn, hoe ze SEO beïnvloeden en veelvoorkomende fouten te vermijden.

Wat zijn breadcrumbs in SEO?

Breadcrumbs zijn website-links waarmee gebruikers kunnen volgen waar ze zich op een website bevinden en hoe ver ze van de homepage verwijderd zijn.

Je vindt ze meestal bovenin een website of net onder de navigatiebalk. Net als interne links helpen ze gebruikers op een website te blijven en helpen ze de informatie te vinden die ze zoeken.

3 Veel voorkomende soorten breadcrumbs

Niet alle breadcrumbs zijn gelijk! Er zijn drie hoofdtypen breadcrumbs , elk met een eigen doel. Voordat u deze aan uw site toevoegt, moet u uitzoeken welk type breadcrumbs het beste bij uw site past.

Hierarchy-Based Breadcrumbs (a.k.a., Location-Based Breadcrumbs)

Het meest voorkomende type breadcrumbs die gebruikers vertellen waar ze zich bevinden in de structuur van de site en hoe ze terug kunnen komen op de homepage.

Bijvoorbeeld: Home > Hulpmiddelen > SEO-gids

Attribute-Based breadcrumbs

Dit wordt vaak gebruikt op e-commercesites om te laten zien welke attributen de gebruiker heeft aangeklikt.

Bijvoorbeeld: Home > Schoenen > Wandelen > Dames

Breadcrumbs op basis van geschiedenis

Laat gebruikers zien welke andere pagina’s op de site ze hebben bezocht, vergelijkbaar met de geschiedenis van een browser.

Als u bijvoorbeeld op zoek was naar SEO-nieuws en drie verschillende artikelen las, zouden de breadcrumbs er zo uit kunnen zien: Home > SEO artikel 1 > SEO artikel 2 > Huidige pagina

3 Voordelen van het gebruik van breadcrumbs voor SEO

Dit klinkt allemaal geweldig, denk je. Maar wat zullen de breadcrumbs eigenlijk doen? Als je niet zeker bent van het feit dat breadcrumbs de moeite waard zijn (verwennerij, dat zijn ze helemaal!), dan wil je het onderstaande gedeelte lezen.

Breadcrumbs Verbeteren UX

breadcrumbs maken het gemakkelijker voor gebruikers om door een website te navigeren – en ze moedigen gebruikers aan om door andere delen van de site te bladeren. Zeg bijvoorbeeld dat u meer wilt weten over Nestle. U gaat naar hun site en komt terecht op de bedrijfsgeschiedenispagina van Nestle.

Met behulp van hun breadcrumbs kunt u eenvoudig terug navigeren naar Over ons, Geschiedenis of zelfs hun homepage. Het is een handige manier om gebruikers te helpen gemakkelijk te vinden wat ze zoeken – en ze hopelijk dieper in uw website te trekken.

Verbeteren van de ranking van de site

Breadcrumbs zijn geweldig voor UX, maar ze maken ook Google gelukkig. Als je beide doet, dan leef je de SEO-droom, amiriet? Volgens Google gebruiken ze breadcrumbs om inhoud te categoriseren en te contextualiseren. In 2018 voegde Google breadcrumbs toe aan de resultatenpagina’s, waardoor ze nog belangrijker zijn dan ooit.

Breadcrumbs in de SERPs helpen gebruikers ook te begrijpen waar die pagina zich op uw site bevindt, dus het is een dubbele overwinning voor SEO. Breadcrumbs zijn vooral nuttig voor sites die meerdere lokale of staatsniveau pagina’s hebben, zoals advocaten of restaurants. Een recente casestudy toonde aan dat de implementatie van breadcrumbs hen hielp om de top 10 resultaten in Google te kraken.

Mensen langer ter plaatse houden

Bounce rate is misschien geen directe rangschikkingsfactor, maar het kan nog steeds helpen om SEO richting te geven. Plus, een hoge bounce rate kan wijzen op problemen met UX – problemen die breadcrumbs kunnen helpen oplossen. Zeg dat je op zoek bent naar een nieuw paar boeken op Zappos. Je vindt dit paar, maar het is niet helemaal wat je zoekt. Misschien is slangenleer niet jouw ding.

Met behulp van Zappos’ breadcrumbs kan je eenvoudig terug navigeren naar de categorie laarzen en op zoek gaan naar een ander paar. Dat is geweldig voor Zappos, want het is waarschijnlijk om je te houden van het teruggaan naar Google en de landing op een andere schoen website.

Dat is de kracht van de nederige broodkruimel! Een casestudy over Moz laat zien wat er gebeurde toen ze breadcrumbs toevoegden aan een site, samen met een aantal andere wijzigingen. De sessies zijn in een paar maanden tijd drastisch toegenomen.

Hoe kan ik breadcrumbs in WordPress implementeren?

Breadcrumbs zijn een ongelofelijk nuttig navigatie-element voor zowel gebruikers als zoekmachines – en ze zijn gemakkelijk toe te voegen aan jouw site. Hier zijn een paar manieren om deze nuttige functies aan jouw site toe te voegen.

  • Gebruik Yoast SEO: Als je al gebruik maakt van Yoast, dan zal het toevoegen van breadcrumbs slechts een paar stappen in beslag nemen. Log in en volg deze stappen om breadcrumbs toe te voegen.
  • WordPress Plugins: Als u WordPress gebruikt, zijn er verschillende plugins die in een paar stappen breadcrumbs kunnen toevoegen. Ik hou van Breadcrumb NavXT omdat het gemakkelijk te implementeren is en het locatiegebonden breadcrumbs genereert die kunnen worden aangepast als dat nodig is.
  • WooCommerce Broodkruimel Plugin: Als je een ecommerce site heeft die Woocommerce gebruikt, overweeg dan het gebruik van hun breadcrumb plugin, waarmee je de ingebouwde WooCommerce breadcrumbs kunt restylen.

Tot slot kan jouw site builder of WordPress thema een ingebouwde broodkruimelfunctie hebben. Sommige WordPress-plugins hebben bijvoorbeeld een broodkruimelfunctie, waaronder Ocean WP. Om breadcrumbs toe te voegen aan Wix of Squarespace sites, moet je waarschijnlijk de codering handmatig toevoegen.

4 Gemeenschappelijke fouten bij het gebruik van breadcrumbs voor SEO

Het implementeren van breadcrumbs is een vrij eenvoudige manier om de SEO van een site te verbeteren en betere UX te bieden. Er zijn echter enkele momenten waarop het implementeren van breadcrumbs meer kwaad dan goed kan doen. Hier zijn een paar breadcrumbs fouten die je zal willen vermijden.

Ga niet te groot of te klein. – Richt je op precies goed.

Breadcrumbs moeten gemakkelijk te zien zijn, maar niet opdringerig. Een iets kleiner lettertype is prima, maar te kleine tekst zal moeilijk te zien zijn en moeilijk te klikken op mobiele apparaten. Plaats ze bovenaan de pagina, onder het heldenbeeld, of net boven de H1-titel, zodat ze gemakkelijk te vinden zijn.

Herhaal niet alleen jouw navigatiebalk

Als de breadcrumbs alleen maar dupliceren wat al in je navbar zit, dienen ze misschien geen enkel extra doel. Het is niet nodig om meer codering toe te voegen (en ruimte in beslag te nemen!) als het niet helpt.

Dump je navigatiebalk niet in het voordeel van breadcrumbs.

Je wilt de navigatie niet herhalen, maar u wilt ook niet volledig afhankelijk zijn van breadcrumbs. Ze dienen als aanvulling, niet als vervanging voor andere navigatiefuncties.

Gebruik het juiste type breadcrumbs

Locatie breadcrumbs zijn het meest voorkomende type, maar ze zijn misschien niet de beste keuze voor uw site. Gebruik geen locatie breadcrumbs als uw site geen geneste structuur gebruikt waar de meeste pagina’s in een paar categorieën passen. In dat geval kunnen de op historie gebaseerde breadcrumbs misschien voordeliger zijn.

Breadcrumbs zijn een eenvoudige manier om door jouw website te navigeren.

Breadcrumbs zijn een eenvoudige verandering die jouw site kan helpen op te vallen op de zoekresultaten pagina. Hoewel ze niet garant staan voor een significante boost voor SERPs, zijn ze nuttig voor gebruikers en zoekmachines. Als extra bonus zijn breadcrumbs eenvoudig te implementeren met behulp van een plugin zoals Yoast. Met slechts een paar klikken kunt u uw site gemakkelijker navigeren en misschien hoger in SERPs rangschikken.

Houd je kennis op peil

Ontvang onze artikelen.