Kennisbank » SEO Techniek » Voorkom duplicate content met de Canonical Link Tag

Voorkom duplicate content met de Canonical Link Tag

15 oktober 2009

Kopiëren zien we niet graag en unieke eigen content maken blijft het beste. Voor zoekmachines echter is niet alles direct duplicate content. Google, Yahoo en MSN zien bijvoorbeeld geen fout kopieerwerk als er achter de URL parameters staan om een variabele aan te geven; grotere letters, een maat schoenen enz. Dit zijn geen gelijke pagina’s: de parameterpagina is duidelijk ondergeschikt aan de originele pagina.

Zo is duplicate content geen kwestie van uitersten; er is een tussenweg. Maar pas op: het wordt lastig als iemand naar jouw parameterpagina gaat verwijzen. Externe links zijn bijzonder welkom, maar moeten wel positief werken. Als er een externe link naar de parameterpagina wordt opgenomen, stijgt deze aanmerkelijk in waarde voor de zoekmachines. De parameterpagina is niet langer onderliggend en wordt daardoor ‘verdacht’: de pagina’s worden als aparte pagina’s genoteerd. Dit is te voorkomen door de originele pagina de ‘Canonical Link Tag’ te geven.

Door gebruik te maken van de Canonical Link in de head sectie van de pagina, wordt aan de zoekmachines doorgegeven dat de url in de link de originele inhoud is.

< head >
< link rel="canonical" href=http://www.jouwsite.org/jouwpagina.php >
< /head >

Op de pagina http://www.jouwsite.org/jouwpagina.php?parameter=5473893993 wordt dan de pagina zonder parameters als origineel gezien. Dit is voor intern op de website. Het kan ook voor externe pagina’s worden gebruikt; bijvoorbeeld bij een citaat van een andere website.

Google, Yahoo en MSN zien dit als een hint dat het hier om de favoriete URL gaat en constateren dan geen duplicate content. De zoekmachines hebben aangegeven hier rekening mee te (gaan) houden.

De Canonical Link Tag werkt ongeveer als een 301 redirect. Je vertelt de zoekmachines dat verschillende pagina’s als één gezien moeten worden zonder bezoekers een verse URL voor te schotelen. Het verschil is dat een 301 redirect het aan álle bezoekers meldt terwijl de Canonical Link Tag dit alleen aan de zoekmachines vertelt.

De Canonical Link is handig en het is niet veel werk. Je voorkomt vals beschuldigd worden van het maken van duplicate content en dat is de moeite zeker waard.

Houd je kennis op peil

Ontvang onze artikelen.