Kennisbank » SEO » Kom meer te weten over IndexNow

Kom meer te weten over IndexNow

14 april 2022

Kom meer te weten over IndexNow

Ben je al op de hoogte van IndexNow? Wat houdt het in? Wie ondersteunt het? Wat zijn de voordelen van real-time indexering en wat moet je erover weten voor SEO? Dat lees je in dit artikel.

Waarom we IndexNow nodig hebben

Zoekmachines vinden content al een lange tijd op dezelfde manier.

Lang geleden, in 1993, werd JumpStation de eerste internet discovery tool die bots stuurde om links van website naar website te volgen (of crawlen) en een content map, of index te maken.

In de daaropvolgende jaren namen andere zoekmachines dit proces over als een manier om nieuwe content te vinden.

Dit proces werd opgenomen in een algoritme dat ook rekening hield met content, relevantie en andere factoren. Zoekmachine optimalisatie zoals wij die kennen was geboren.

Het duurde niet lang voordat websitebeheerders het belang inzagen van indexeren voor het verkrijgen van een hoge ranking in zoekmachines. In feite, zonder geïndexeerde content, zal een website geen organisch verkeer genereren.

Maar daar ligt het probleem: Tenzij je een grote, drukbezochte website hebt, kan het dagen of zelfs weken duren voordat een zoekmachine je site crawlt en nieuwe pagina’s indexeert. Zelfs als je een grote e-commerce site hebt, kan het weken duren voordat zoekmachines nieuwe producten oppikken.

Ondertussen kun je belangrijk verkeer aan concurrenten hebben verloren.

Om dit proces te stroomlijnen, heeft Microsoft Bing in oktober 2021 een nieuw initiatief uitgebracht genaamd IndexNow.

Meer conversies behalen via organisch verkeer?

Wat is IndexNow?

IndexNow is een makkelijke manier voor website eigenaren om zoekmachines direct te informeren over de laatste veranderingen op hun website. In zijn eenvoudigste vorm, is IndexNow een eenvoudige ping zodat zoekmachines weten dat een URL en de content ervan is toegevoegd, bijgewerkt, of verwijderd, waardoor zoekmachines deze verandering snel kunnen weergeven in hun zoekresultaten.

Hoe werkt IndexNow?

Er zijn twee verschillende manieren waarop zoekmachines index gegevens verkrijgen. Dat kan door Pull indexering en Push indexering.

Pull indexering vindt plaats wanneer een zoekmachine jouw site bezoekt om webpagina’s op te vragen en gegevens van de server verzamelt. Dit is hoe zoekmachines traditioneel werken.

Push indexering is wanneer de websitebeheerder of het content management systeem de zoekmachine informeert dat pagina’s zijn toegevoegd of verwijderd of andere wijzigingen zijn aangebracht.

Dat is wat echt baanbrekend is aan IndexNow – het maakt het mogelijk dat alle URL’s die bij een IndexNow zoekmachine worden ingediend, gelijktijdig worden ingediend bij alle andere zoekmachines die het protocol gebruiken.

Je kunt hier meer lezen over de technische aspecten van hoe IndexNow werkt.

Welke zoekmachines gebruiken IndexNow?

Op 9 maart 2022 maken Bing en Yandex gebruik van IndexNow.

Een handvol andere zoekmachines zijn volgens een niet nader genoemde expert het protocol aan het testen.

Tot nu toe heeft DuckDuckGo nog geen plannen aangekondigd om IndexNow te gaan gebruiken.

Het is echter vermeldenswaardig dat de privacy-gerichte zoekmachine tot 400 bronnen gebruikt naast haar eigen DuckDuckBot web crawler voor het samenstellen van haar zoekresultaten.

Gezien het feit dat Bing en Yandex tot deze bronnen behoren, zou je kunnen zien dat bijgewerkte content ook sneller in DuckDuckGo verschijnt dankzij IndexNow.

Zelfs Bing’s grootste concurrent, Google, de belangrijkste van alle zoekmachines, hebben bevestigd dat ze het IndexNow protocol zullen testen.

En hoewel ze niet zo ver zijn gegaan om aan te kondigen of ze IndexNow gaan gebruiken of niet, toont het feit dat ze ermee experimenteren een erkenning van de mogelijkheden.

Google’s grootste zorgen over IndexNow lijken te maken te hebben met duurzaamheid en efficiency.

Google gebruikt momenteel HTTP/2, een efficiënt fundamenteel data transfer protocol voor meer dan de helft van alle crawls, en kan uiteindelijk besluiten dat dit beter past bij hun behoeften.

Of ze kunnen besluiten hun eigen alternatief te bouwen als ze bepalen dat een API-gebaseerde aanpak nodig is – en het is geen uitgemaakte zaak dat ze dat zullen doen.

Maar niet iedereen is aan boord.

Er zijn genoeg mensen in de SEO gemeenschap die de noodzaak van dit protocol niet inzien, en in plaats daarvan beweren dat XML sitemaps al bereiken wat IndexNow probeert te doen.

Je kunt hier meer lezen over het debat.

Hoe gebruik je IndexNow?

Zoekmachines op de hoogte stellen van updates van jouw web content met IndexNow gaat volgens het volgende proces:

  1. Genereer een API Sleutel – Deze wordt ingediend naast URL’s om eigendom van het domein te garanderen. Je kunt dit doen met behulp van een online key generator tool zoals degene die hier te vinden is.
  2. Host API Sleutel – Jouw API sleutel wordt gehost op de root directory in txt formaat.
  3. Submit URL’s met Parameters – U kunt URL’s individueel of in bulk indienen. Dien jouw sleutel locatie in als een parameter.
  4. Controleer jouw inzendingen – Met behulp van de Bing Webmaster Tools portal, kun je controleren welke URL’s zijn ingediend en ontdekt.

Voor voorbeelden en meer diepgaande instructies, kun je de IndexNow site bezoeken.

Meer gevorderde gebruikers kunnen Python gebruiken voor bulk indexatie en automatisering van URL aanmelding.

Dit vereist een basiskennis van Python syntaxis en bekendheid met Python bibliotheken en pakketten.

We hebben een handige stap-voor-stap handleiding om je door dit proces te leiden hier.

Welke hulpmiddelen synchroniseren met IndexNow?

Elke websitebeheerder kan het hier beschreven proces gebruiken om te profiteren van IndexNow.  Daarnaast hoef je geen HTML te kennen om IndexNow te kunnen gebruiken.

Een aantal grote bedrijven, waaronder LinkedIn, MSN, en GitHub plannen allemaal migraties naar IndexNow.

Daarnaast zijn andere aanbieders van zoekoplossingen zoals Botify, OnCrawl, Onely en Yext bezig om dit protocol over te nemen.

Content management systemen (CMS) ondersteunen IndexNow.

WordPress biedt al een IndexNow plugin. Duda ondersteunt deze proactieve benadering van web crawling, en Wix is van plan om binnenkort te integreren.

Bing heeft onlangs Rank Math en All In One SEO integratie voor IndexNow aangekondigd.

Content delivery networks (CDN) die IndexNow ondersteunen zijn onder andere Cloudflare en Akamai.

Via hun proxy servers, zal dit de levering van data versnellen en het dichter bij de gebruikers brengen.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van IndexNow?

Naast het benadrukken van de evolutie van indexering van pull naar push, is het belangrijkste voordeel van IndexNow voor websitebeheerders het elimineren van de tijd tussen het maken van updates en het ontdekken ervan door zoekmachines.

Door websitebeheerders in staat te stellen om alle deelnemende URL’s te informeren met een enkele API call, wordt de ontdekking van content door zoekmachines gestroomlijnd, wat op zijn beurt het web efficiënter maakt.

Dit is voordelig voor websitebeheerders omdat de server minder wordt belast.

Spiders van zoekmachines hoeven niet langer verkennende crawls uit te voeren om te bepalen of een pagina is bijgewerkt.

Hierdoor kunnen servers efficiënter werken zonder de noodzaak van een overbodige sitebelasting, wat op zijn beurt het energieverbruik vermindert.

En in tegenstelling tot een XML sitemap, die SEO crawlers alleen doorstuurt naar pagina’s binnen jouw website, kunt u met IndexNow zoekmachines informeren over pagina’s zonder-200 status code.

IndexNow veelgestelde vragen

Wat gebeurt er nadat ik een URL heb ingediend?

IndexNow geeft jouw wijzigingen door aan zoekmachines, die ze op hun beurt toepassen op de pagina ranking.

Het gebruik van IndexNow garandeert niet dat webpagina’s worden gecrawld of geïndexeerd en het kan enige tijd duren voordat wijzigingen worden doorgevoerd.

Hoeveel URL’s kan ik indienen met IndexNow?

U kunt zoekmachines voorzien van een lijst van maximaal 10.000 URL’s met een enkele API-oproep.

Zal ik beter scoren in de zoekresultaten als ik mijn content sneller indexeer?

Ja, hoe sneller jouw pagina’s geïndexeerd zijn, hoe sneller ze kunnen gaan concurreren voor hooggeplaatste zoekmachine plaatsen.

Wat betekent dit allemaal?

De opmars van technologie is onverbiddelijk.

En als zo’n vitaal onderdeel van de moderne wereld, is het niet meer dan natuurlijk dat veranderingen aan het internet, en in het bijzonder zoekmachines, daar deel van uitmaken.

Door het proces van het indexeren van sites te verschuiven van een crawling proces naar iets sneller en efficiënter, lijkt IndexNow op de vooravond van een revolutie te staan.

En het feit dat bedrijven als MSN, GitHub, en WordPress allemaal meedoen, lijkt erop te wijzen dat IndexNow binnenkort veel gebruikt gaat worden.

Bronnen:
https://www.searchenginejournal.com/indexnow-what-we-know/, https://www.indexnow.org/

Houd je kennis op peil

Ontvang onze artikelen.