Kennisbank » SEO » Hoe je YouTube-video’s laat ranken in Google Search

Hoe je YouTube-video’s laat ranken in Google Search

9 februari 2022

Hoe-je-YouTube-videos-laat-ranken-in-Google-Search

Het is redelijk eenvoudig om jouw YouTube-video’s geïndexeerd te krijgen in Google en kans te maken op vertoningen in de zoekresultaten. Er zijn twee stappen die je moet nemen. Stap 1 is het uploaden van jouw video’s naar YouTube en stap 2 is het instellen van de zichtbaarheid op openbaar. Alleen al door je video’s te uploaden naar YouTube en publiekelijk beschikbaar te maken, zullen ze in aanmerking komen om te ranken in Google Search. Echter, om deze video’s goed te laten scoren voor relevante zoekopdrachten is een grotere uitdaging. Dat is waar we in dit artikel verder op in gaan.

Verwijzen naar YouTube of verwijzen naar je website

De belangrijkste vraag voordat je begint met het optimaliseren van je video’s is deze: wil je gebruikers liever naar je video op YouTube.com sturen, of naar de ingesloten versie van de video op je website?

Er is geen harde regel voor de juiste aanpak hier. Het hangt allemaal af van hoeveel belang je hecht aan het opbouwen van een publiek op YouTube, in plaats van het verkeer naar je website te leiden.

Over het algemeen verschillen de benaderingen op basis van je bedrijfsmodel:

Industrie Video locatie
Media/Creatief YouTube
Merk consumentengoederen YouTube
B2B-software en -diensten website
E-commerce website

Wil je liever verkeer naar je video op YouTube? Dan zal al je optimalisatie plaatsvinden binnen het YouTube-platform. Als het je doel is om verkeer naar je website te leiden, dan moet je ook video-optimalisatie op je website implementeren.

Dit kan geautomatiseerd worden met behulp van de Yoast Video SEO plugin.

Merk op dat Google automatisch zal bepalen of de versie van de video op jouw website moet worden gerankt ten opzichte van de versie op YouTube op basis van welke het algoritmisch het meest gezaghebbend acht. Er is dus geen garantie dat jouw website hoger scoort dan YouTube, zelfs niet als dit je voorkeur heeft.

De precieze factoren die bepalen welke versie van de video zal ranken (YouTube ten opzichte van embedded) zijn onbekend. Wat er wel bekend is dat ze gebonden zijn aan een enorme hoeveelheid machine learning. Er is enige correlatie met links naar de pagina, click-through-rate op de zoekresultaten pagina, domein sterkte, YouTube kanaal sterkte (d.w.z. aantal & kwaliteit van views en abonnees).

Het lijkt er echter niet op dat de locatie van de videoweergaven van invloed is op welke versie van de video scoort. De algoritmen van YouTube en Google zijn waarschijnlijk zo verschillend dat ze geen rekening houden met deze gegevens.

YouTube video’s beter vindbaar op je eigen website?

Stap 1: Optimaliseer de video details op YouTube

Zodra je je video hebt geüpload, is de eerste stap het optimaliseren van de controleerbare metadata. Je wilt dat de intentie van de zoeker overeenkomt met het zoekwoord waarvoor je probeert te ranken.

Niemand weet het relatieve belang van de verschillende optimaliseerbare elementen. Maar het is de moeite waard om het geheel van elementen te bekijken en ervoor te zorgen dat de title, description en tags zijn afgestemd op de intentie van de zoeker.

Title

Titles voor YouTube hoeven niet sterk zoekwoordgericht te zijn om te ranken voor specifieke termen in Google-zoekopdrachten. Toch moeten ze duidelijk overeenkomen met de zoekersintentie en een belofte inhouden van een antwoord op de zoekvraag waarvoor je probeert te optimaliseren.

Schrijf een title als een H1 title. De belangrijkste taak is om de gebruikers aandacht te trekken en ze verder te laten lezen. Als jouw hoofd zoekwoord niet goed past in de title vanuit een redactioneel oogpunt, maak je dan niet te veel zorgen. Zorg ervoor dat de title kort en overtuigend is.

Als we bijvoorbeeld proberen te optimaliseren voor een term als “zwevende plank installeren”, is een title als “Hoe hang ik een zwevende plank op” of “Eenvoudige doe-het-zelf plank zonder beugels!” beter dan gewoon “Zwevende plank installeren”.

Vermijd de verleiding om YouTube titles te behandelen als meta pagina titles. Je hoeft niet het merk of kanaal erin op te nemen. Wanneer de YouTube video wordt getoond in search, zal de kanaalnaam ook worden getoond, zodat het duidelijk is dat de video van jouw merk is.

Description

YouTube descriptions kunnen veel meer details bevatten dan meta descriptions op websites. Ze hebben een limiet van 5000 tekens, die je kunt vullen zonder negatieve gevolgen. Hoewel ze direct en zakelijk moeten zijn, vergelijkbaar met meta descriptions, kun je hier meer in detail treden.

Gebruik deze ruimte om redactionele details over de video in kwestie op te nemen. Maak duidelijk wat de context is en welke inhoud wordt behandeld. Je kunt bijvoorbeeld de belangrijkste punten vermelden, de namen en details geven over de personen die in de video voorkomen, aangeven waar de video is opgenomen, enzovoort.

Denk eraan dat de description zelf na drie regels (ongeveer 300 tekens) wordt afgekapt. Zorg er dus voor dat belangrijke informatie binnen die 300 tekens blijft.

Eén ding dat je zeker in de description wil opnemen zijn de key moments, die we apart zullen behandelen.

Tags

YouTube tags zijn een ietwat ouderwetse manier om YouTube meer informatie te geven over de context van een video. Ze lijken geen significante invloed te hebben op de ranking (als ze al invloed hebben). Maar gezien de kleine moeite die het kost om tags voor elke video toe te voegen, is het de moeite waard om er tijd in te steken.

Tags kunnen tot 500 karakters lang zijn, maar eigenlijk hoef je er maar een paar op te nemen. De beste tool om je aanbevelingen te geven voor geschikte tags om te gebruiken is TubeBuddy, dus installeer dat gratis en begin met taggen!

Stap 2: Voeg key moments (hoofdstukken) toe

Key moments zijn extra links die in de Google zoekmachine resultaten pagina’s (SERPs) onder je video listing verschijnen. Deze fungeren als ‘hoofdstukken’, die gebruikers naar verschillende delen van jouw video leiden.

Deze functie is ongelooflijk waardevol voor de ranking en video SEO in het algemeen, omdat het je in staat stelt meer schermruimte in te nemen op de resultatenpagina’s. Het zorgt ook voor meer links naar jouw video, waardoor je veel meer klikken van zoekopdrachten kunt genereren. Het opnemen van key moments  is eenvoudig: je hoeft alleen maar een lijst met de tijdcodes en hoofdstuknamen in de videobeschrijving op te nemen, gescheiden door een koppelteken. Voor volledige details over hoe dit te doen, bekijk het artikel over using timestamps to create key moments.

YouTube keymoments

Stap 3: ondertitels uploaden

De automatische ondertitelgenerator van YouTube is tegenwoordig behoorlijk goed. Maar vooral als je een technisch onderwerp behandelt met veel vaktermen, is het absoluut de moeite waard om ook een door mensen vertaalde set ondertitels op te nemen. Op die manier kun je er zeker van zijn dat YouTube de juiste termen heeft, en kan Google je inhoud associëren met de juiste onderwerpen binnen Google Search.

Je kunt ondertitels uploaden in meerdere talen, wat zeker de moeite waard is als je een multinationaal publiek hebt. (Controleer YouTube-analyses om te zien waarvandaan je gebruikers je video’s bekijken). Ondertitels kunnen worden toegevoegd door het uploaden van een timecoded .srt-bestand, of gewoon handmatig schrijven van de ondertitels.

Dit alles kan worden beheerd vanuit het menu ondertitels in YouTube Studio.

Stap 4: Maak een geweldige thumbnail

De thumbnail is, net als de titel, het element dat klikken van Google-zoekopdrachten aantrekt. In plaats van te vertrouwen op de standaard-thumbnail die YouTube selecteert op basis van een frame in de video, moet je iets unieks en opvallends maken.

De thumbnails die het best presteren, hebben meestal heldere kleuren en een hoog contrast, met tekstoverlays en gezichten, waar nodig. Merk op dat voor Google-zoekopdrachten en tekstoverlays leesbaar moeten zijn op 160×90 pixels, dus houd het eenvoudig.

Om te bepalen welke van jouw thumbnails het beste presteren kun je het verkeersbronnenrapport in YouTube analytics bekijken. Ga na welke video’s het hoogste percentage van hun verkeer genereren uit deze bron. Dit rapport kun je gebruiken als inspiratie voor toekomstige ontwerpen.

Google toont nu ook bewegende miniaturen die door een fragment van frames uit de video scrollen wanneer een gebruiker met de muis over het resultaat gaat. Gebruik dus niet alleen je ontwerpvaardigheden om een aantrekkelijke thumbnail te maken, maar zorg er ook voor dat je video er professioneel uitziet, met kwaliteitsverlichting en productieontwerp.

Publieksretentieverslag-in-YouTube-analyse

Heb je een video die niet goed scoort voor een bepaald zoekwoord en een slecht publiek trekt? Denk er dan eens over na om de video opnieuw op te nemen of de montage aan te passen (probeer een spannedere opening, verander de muziek, enz.) om ervoor te zorgen dat meer mensen blijven hangen.

Stap 5: Links & aandelen

Het laatste gebied om te optimaliseren zijn de off-page SEO-factoren, voor ofwel de video op YouTube.com, of de pagina die de ingesloten video op jouw website bevat.

De beste manieren voor het opbouwen van autoriteit in SEO zijn hier meer in het algemeen van toepassing. Denk na over hoe je organische links kunt krijgen naar de pagina/video in kwestie. Je kunt dit doen door partners die een goede reden hebben om de video in te sluiten. Denk vanaf daar aan promotiecampagnes die je rond je inhoud kunt voeren om meer shares op het web te genereren.

Merk op dat een ingesloten YouTube-video in zekere zin gelijk staat aan een link/share. Het is een bron waar gebruikers inhoud ontdekken en bekijken. Video’s die op grote schaal worden ingesloten, hebben de neiging zeer goed te scoren. Dit suggereert dat het aantal en de kwaliteit van het insluiten van de video op de pagina waarschijnlijk een factor is bij het bepalen van de autoriteit van een YouTube-video.

Bron: https://yoast.com/rank-youtube-videos-in-google-search/?utm_source=pocket_mylist

Houd je kennis op peil

Ontvang onze artikelen.