Kennisbank » Overig » Google voegt factchecks toe bij afbeeldingen in zoekresultaten

Google voegt factchecks toe bij afbeeldingen in zoekresultaten

23 juni 2020

Foto’s en video’s zijn een ongelooflijke manier om mensen te helpen begrijpen wat er in de wereld gebeurt. Maar de kracht van visuele media heeft zijn valkuilen – vooral wanneer er vragen zijn over de oorsprong, de authenticiteit of de context van een beeld. Vanaf vandaag duiken we wereldwijd informatie op in Google Images om mensen te helpen bij het navigeren door deze kwesties en om meer geïnformeerde oordelen te vellen over wat ze op het web zien. Dit bouwt voort op de functies van de feitencontrole in Search en News, die mensen miljarden keren per jaar tegenkomen.

Fact check

Wanneer u nu op Google Images zoekt, ziet u mogelijk een “Fact Check” label onder de miniatuurafbeeldingen. Wanneer u op een van deze resultaten tikt om de afbeelding in een groter formaat te bekijken, ziet u een samenvatting van de feitencontrole die op de onderliggende webpagina wordt weergegeven. Deze labels kunnen zowel verschijnen voor feitencontrole-artikelen over specifieke afbeeldingen als voor feitencontrole-artikelen die een afbeelding in het verhaal bevatten.

Net als bij Search, heeft het toevoegen van dit label in de resultaten van Google Images geen invloed op de ranking; hub systemen zijn ontworpen om de meest relevante, betrouwbare informatie die beschikbaar is boven water te krijgen, ook uit bronnen die feitencontrole bieden.

Steentje bijdragen

Om het belangrijke werk van de feitencontroleurs tijdens de lopende pandemie te erkennen, heeft het Google News Initiative eerder dit jaar 6,5 miljoen dollar verstrekt voor de financiering van organisaties over de hele wereld.

Deze inspanningen benadrukken niet alleen de belangrijke bijdragen van de gemeenschap van de feitencontrole, maar ze zorgen er ook voor dat mensen toegang hebben tot een kritische context over de informatie – en nu ook beelden – die ze online tegenkomen.

Voor meer informatie over deze nieuwe Google functie ga je naar: https://www.blog.google/products/search/bringing-fact-check-information-google-images

Houd je kennis op peil

Ontvang onze artikelen.