Kennisbank » SEO » 5 Praktische Tips voor Mobile SEO

5 Praktische Tips voor Mobile SEO

28 juli 2014

Verbeter je vindbaarheid in Google op mobiel en tablet met deze praktische Mobile SEO tips. De laatste jaren is het gebruik van de mobiele website flink toegenomen. Hiermee is ook de vraag van bedrijven naar een goede vindbaarheid op mobiele apparaten zoals tablets en smartphones toegenomen.

Pas de volgende vijf Mobile SEO tips toe en je vindbaarheid op tablets en smartphones zal verbeteren waardoor je meer (mobiele) bezoekers ontvangt.

Mobile SEO Tip 1) Zorg ervoor dat je website zich aanpast aan het kleinere scherm van de mobiele gebruiker.

Het scherm van een smartphone of tablet is doorgaans kleiner dan een scherm van een laptop of desktop. Er past logischerwijs minder op. Je relatief grote website zal op die kleine schermen “anders” vertoond moeten worden. Je wil immers dat bezoekers ook met een iphone prettig je website kunnen gebruiken. Google vindt het ook prettig als de websites in de zoekresultaten gebruiksvriendelijk zijn. Gebruiksvriendelijke websites worden zelfs beloond met hogere posities in de zoekresultaten. Google stimuleert goede mobiele websites en laat webmasters via Google Webmaster Tools weten als hun website niet ‘mobile friendly’ is. Tevens laat Google mobiele gebruikers weten als ze een website bezoeken die alleen een desktop versie heeft.

Hoe maak je je website gebruiksvriendelijker?

Je kan je website gebruiksvriendelijker voor mobiele apparaten maken door je website responsive te maken. Er zijn verschillende mogelijkheden om je website geschikt te maken voor tablets en smartphones. Voor de meeste websites is het voldoende om de bestaande website responsive te maken. Meestal houdt dit in dat je navigatiemenu bereikbaar wordt gemaakt via een speciale menuknop, ook wel het ‘hamburgermenu’ genoemd, en dat de rest van informatie op de pagina ‘onder elkaar’ wordt gezet. In dit geval wordt dus geen separate website op een subdomein (m.website.com) ontwikkeld. Gelukkig maar want daarmee wordt de kans op ongewenste duplicate content sterk verminderd.

Mobile SEO Tip 2) Zorg ervoor dat je website snel laadt voor Googlebot.

Googlebot is een programma van Google dat je website bezoekt en de data ervan opslaat in de database van Google. Dit programma wordt ook wel eens een spider, robot of crawler genoemd. Tijdens bezoeken van Googlebot wordt naast de informatie op je website ook de gemiddelde response tijd van je website opgeslagen. Zorg ervoor dat de gemiddelde response tijd zo laag mogelijk is, in ieder geval onder de 1.000 ms. Kijk maar eens in Google Webmaster Tools wat de response tijd van jouw website is.

Hoe verlaag je de response tijden?

• Gebruik goede hosting. Bij gratis hosting en budget hosting staan vaak te veel websites op de server wat voor vertraging zorgt.
• Gebruik HTTP compression, ook wel content encoding using gzip genoemd.
• Beperk het totaal aan objecten (pagina’s, plaatjes, scripts etc.) dat geladen moet worden.
• Gebruik CSS rollover menus i.p.v. grafische afbeeldingen.
• Beperk de bestandsgrootte van je plaatjes en scripts
• Beperk de grootte van je CSS file
• Beperk de grootte van je HTML file

Gebruik hiervoor de online website optimizer tool.

Mobile SEO Tip 3) Zorg ervoor dat je website snel laadt voor gebruikers.

De snelheid waarmee mobiel op het internet gesurft wordt, is regelmatig een stuk lager dan de snelheid met een desktop. Hierdoor is het extra belangrijk dat je website snel laadt. Niemand vindt het fijn om te moeten wachten op een trage website.

Optimaliseer de laadtijd en de laadwijze

De snelheid kan je achterhalen via de speedtest die o.a. toegankelijk is via Google PageSpeed Insights Hiermee kan je de laadtijd en de laadwijze optimaliseren. Het is bijvoorbeeld beter om al een deel van de website te tonen tijdens het laden in plaats van helemaal niets. Het is namelijk prettiger voor de bezoeker om te zien dat er al iets gebeurt dan wanneer te lang alleen een volledig wit scherm is te zien.
Mobile SEO Tip 4) Controleer je website met een emulator

Je wilt natuurlijk dat je website goed werkt op de meest gebruikte smartphones. Met een emulator kan je zien hoe je website er op verschillende smartphones uitziet zonder dat je al die mobieltjes fysiek in bezit hebt. Ga naar Mobile Phone Emulator en bekijk je website op verschillende resoluties. Noteer de gevonden verbeterpunten en bespreek deze met je website bouwer.

Mobile SEO Tip 5) Controleer op crawlfouten in Google Webmaster Tools

Een vereiste voor een goede vindbaarheid in Google is dat je website goed geïndexeerd kan worden. Webpagina’s waarvan jij wilt dat ze in de zoekresultaten verschijnen, moeten door Google opgenomen kunnen worden. Crawlfouten kunnen de indexatie belemmeren en dienen daarom vermeden te worden. In Google Webmaster Tools kan je zien of dergelijke fouten aanwezig zijn.
Crawlfouten zijn in de praktijk meestal pagina’s die niet worden gevonden. De niet gevonden URL’s geven dan meestal een error 404. Deze fouten kan je op de volgende manieren oplossen.

• Verwijder de niet gevonden URL van alle pagina’s binnen je website. Zorg ervoor dat deze nergens meer wordt gebruikt en gelinkt. Dit kan je bijvoorbeeld doen met een programma als Xenu of Screaming Frog.
• Plaats een nieuwe pagina op de niet gevonden URL zodat hij wel wordt gevonden.
• Maak een 301-redirect op dit URL aan waarbij je een goed alternatief aanbiedt.

Succes!

Veel succes met het optimaliseren van je website voor mobiele bezoekers. Ik hoop dat deze Mobile SEO tips goed van pas komen.

Houd je kennis op peil

Ontvang onze artikelen.