Kennisbank » SEO » Wikipedia iets teveel authority

Wikipedia iets teveel authority

26 augustus 2007

Dat Google van Wikipedia houdt is al langer bekend, maar het begint er steeds meer op te lijken dat Google Wikipedia tot algehele ranking God heeft omgetoverd. De authority van Wikipedia stijgt door het dak, sterker nog op het woord authority rankt Wikipedia zelf een nummer 2 positie op ruim 217 miljoen resultaten.

Je kan het zo gek niet noemen of Wikipedia domineert de zoekresultaten. Bier, Champagne, Bacardi Breezer, Smirnoff Ice etc. Van de hele drankencollectie die jij en ik er in het weekend lekker naar binnen gieten rankt er wel een Wiki bovenaan. Er gaan geruchten dat ongeveer in een kleine 90% van de zoekopdrachten er wel een Wiki in de top ranking van de SERP voorkomt.

Nu zal je denken hoe kan dit dan, doet Google hier niks aan en waarom heeft Wikipedia zo’n grote trust. Een groot gedeelte heeft te maken met het feit dat de artikelen op Wikipedia allemaal human edited zijn, en dat deze wer gecontroleerd worden door de duizenden moderators. Idereen kan een artikel wijzigen, maar als er geklad wordt zal dit na een aantal uur weer gecorrigeerd zijn door en van de moderators.

Deze human generated content is van grote waarde voor Google. We zagen dit vroeger al met Dmoz, Google hechte ook veel warde aan een vermelding in deze directory. Tegenwoordig zijn steeds meer editors corrupt, en is de kwaliteit zwaar achteruit gegaan. Toch is er nog steeds een positief effect merkbaar. Deze blog staat ook vermeld in Dmoz, en de ranking op het keyword SEO is niet slecht 🙂

Een andere factor waardoor de Wiki’s zo goed ranken is het feit dat de internal links van Wikipedia super goed zijn. Binnen elk artikel staan meerdere internal links met gerelateerde anchor texten. Hier is Google dol op. Je ziet ook regelmatig dat op dit blog verschillende artikelen uit het verleden weer megenomen worden in de post, dit heeft allemaal te maken met internal links.

De enige boodschap die ik je dus als tip mee kan geven is, zorg voor goede internal links en link deze met de juiste anchor text.

Zie ook deze video van Rand Fishkin waarin hij een aantal dingen toelicht die ik je net verteld heb. Daarnaast nog wat Black Hat voer.

Houd je kennis op peil

Ontvang onze artikelen.