Kennisbank » SEO » Succesvol netwerk opzetten

Succesvol netwerk opzetten

23 juni 2007

Het opzetten van een eigen netwerk van sites kan erg lucratief en handig zijn bij het lanceren van nieuwe sites, omdat je op die manier kosteloos enorm veel backlinks kan verkrijgen, wat natuurlijk ten goede komt van je zoekmachine ranking.

Nu zag ik bij mij collega Robbert dat hij ook bezig is met het opzetten van een eigen netwerk, sterker nog hij wil naar eigen zeggen elke week minstens 2 domeinen actief laten worden, ik zeg iemand met ambitie.

Echter is Google natuurlijk ook niet gek, en hanteert deze een aantal factoren om te bepalen of er sprake is van het intern aan elkaar linken van eigen sites, of dat het gaat om afzonderlijke verwijzingen. Veel mensen linken al hun sites aan elkaar en denken dan dat als ze 1000 backlinks binnen hun netwerk aan elkaar geknoopt hebben dat ze dan vanzelf een dikke pagerank en hoge Google ranking zullen krijgen. Dit is echter een groot misverstand.

Een tip die ik dan ook aan Robbert mee wil geven is het feit dat Google kijkt naar de locaties van de website, dus of ze op hetzelfde ip staan genoteerd. In dat geval gaat het bijna zeker om een en dezelfde eigenaar die zijn sites aan elkaar wilt linken. Nu zag ik dat dit bij Robbert ook het geval was, als zijn sites snelgeldlenen.net, snelhypotheekberekenen.nl, madeforadsense.nl, voetbaldump.nl etc. etc. zijn allemaal op dezelfde server gehost, kortom de interne backlinks zijn veel minder waard dan normaal.

Zorg dus bij het opzetten van een succesvol netwerk voor dedicated of verschillende ip adressen per website. Zorg daarnaast dat er geen standaardpatroon in je links zit, dus zet niet onder elke site in de footer link1 – link2 – link3 en dat op al je sites, maar zorg ervoor dat je bijv. link3 – link6 en dan op een andere pagina weer lik1 – link9 etc. doet. Verder moet je ervoor zorgen dat je alleen je verschillende niches aan elkaar linkt en niet je autonieuws sites door bijv. spelletjes sites gooit, niche gerelateerde backlinks zijn meer waar en zorgen ervoor dat je hoger in de Google resultaten verschijnt.

Een voorbeeld van een succesvol netwerk met hoge PR’s kan je vinden op http://www.rockidwebmedia.nl/adverteren.html dit netwerk bestaat ook uit verschillende ip’s voor elke site, daarnaast zijn alle sites gerelateerd aan elkaar (software) dus de backlinks tellen erg zwaar.

Mochten er mensen zijn die een ander succesvol netwerk hebben gevonden, of meer tips hebben dan hoor ik dat graag.

Houd je kennis op peil

Ontvang onze artikelen.