Kennisbank » SEO Content » Pagerank, wat is het en hoe werkt het?

Pagerank, wat is het en hoe werkt het?

6 april 2007

Pagerank (afgekort PR) is een methode om pagina’s op Internet te ordenen in belangrijkheid. Het is ontwikkeld door Google, welke ook patent op het systeem hebben. Mocht je willen weten wat de Pagerank van uw site is, dan kunt u het beste de Google Toolbar downloaden, of een van de Pagerank sites raadplegen voor het uitlezen van uw Pagerank.

De schaal van de Pagerank loopt op van 0 tot 10. Een pagina krijgt een hogere PR als er meer links van andere pagina’s zijn waarbij het aantal links op die andere pagina’s en de PR van die andere pagina’s ook van belang zijn. De toolbar Pagerank gebruikt waarschijnlijk een soort logaritmische schaal. Om van PR3 naar PR4 te gaan hoeft het aantal inkomende links (backlinks) minder hard te groeien dan om van PR4 naar PR5 te gaan.

Een hoge PR helpt om bovenaan de zoekresultaten te komen, maar het is zeker niet zo dat alleen een hoge PR van belang is. Als je bijvoorbeeld PR4 hebt en iemand anders PR5 dan wil het niet zeggen dat de PR5 pagina bovenaan komt.

Pagerank is een waardering voor je backlinks, en heeft weinig invloed op uw positie in de zoekmachine.

Om een hoge pagerank te verkrijgen dient u ervoor te zorgen dat veel website’s naar uw website linken. Hoe hoger de PR van de site die naar u linkt, des te beter het is voor uw Pagerank. Een link naar uw site is het meeste waard als de site waarvandaan gelinkt wordt een hoge PR heeft, maar ook weinig links op zijn site heeft staan. U kunt wel gelinkt worden op een PR7 site, maar als er op deze site 300 uitgaande links staan dan vind Google de waarde van deze link vele malen lager dan bijvoorbeeld een PR6 site met maar 100 uitgaande links erop.

Houd je kennis op peil

Ontvang onze artikelen.