Kennisbank » SEO » Oorzaken waarom een website verwijderd wordt uit de Google index – Deel 2

Oorzaken waarom een website verwijderd wordt uit de Google index – Deel 2

29 september 2021

Oorzaken-waarom-site-verwijderd-wordt-uit-index-van-Google-deel-2

In een eerder artikel werden oorzaken besproken waarom Google je webpagina uit de zoekresultaten zou kunnen verwijderen. Hieronder vind je nog meer oorzaken:

 1. Content van lage kwaliteit.
 2. Verborgen tekst of links.
 3. Doorway pages.
 4. Overgenomen content.
 5. Affiliate programma’s van lage waarde.
 6. Slechte guest posts.
 7. Spammy structured data markup.
 8. Geautomatiseerde zoekopdrachten.
 9. Uitsluiten van webpagina’s in jouw sitemap.
 10. Gehackte content.

Te vermijden acties om verwijdering uit de index door Google te voorkomen

Bepaalde SEO-technieken kunnen jouw website uit de zoekresultaten van Google verwijderen. Hier zijn praktijken om te vermijden, zodat je kunt ranken in de zoekresultatenpagina’s (SERP’s):

11. Content van lage kwaliteit

Het creëren van content van lage kwaliteit kan ervoor zorgen dat jouw content sneller van Google Search wordt verwijderd dan je denkt. Je kunt beter geen irrelevante of gekopieerde content plaatsen omwille van keyword ranking. Neem de tijd om kwalitatieve en originele artikelen te schrijven die jouw doelgroep interessant zal vinden.

12. Verborgen tekst of links

Maak geen gebruik van verborgen tekst of links om jouw ranking te verbeteren. Het is in strijd met de regels van Google en kan leiden tot het verwijderen van jouw URL uit Google.

Google kan content met tekst of links verwijderen die:

 • Onmogelijk te lezen lijken.
 • Zich achter een afbeelding verbergen.
 • Overeenkomen met de achtergrondkleur van de website.

13. Doorway pages

Doorway pages zijn webpagina’s die gemaakt zijn voor zoekmachines. Deze pagina’s hebben als doel om de bezoeker te laten klikken op een link en deze bezoekers naar een andere bestemming te brengen. Deze doorway page gebruikt specifieke zoektermen om te ranken in de zoekresultaten.

Google kan websites met doorway pages bestraffen omdat het enige doel is om enorm veel verkeer naar een webpagina te verzamelen terwijl bezoekers kunnen worden misleid.

14. Overgenomen content

Sommige website-eigenaren kopiëren content van websites met een hoge autoriteit naar hun websites met weinig tot geen aanpassing van de content. Zelfs als ze de content wel wijzigen, doen ze dat door de woorden te vervangen door synoniemen.

Hoewel gekopieerde content zich kan voordoen als samengestelde content, is het in strijd met de Webmasterrichtlijnen van Google en kan het leiden tot verwijdering van jouw website uit Google Search, omdat het:

 • Geen originele content is.
 • Het auteursrecht schendt.

15. Affiliate programma’s met lage waarde

Op jouw WordPress website voer je mogelijk affiliate programma’s uit terwijl je de beschrijvingen van de gepromote producten op andere platforms plaatst. Google beschouwt dit gedrag als een slechte manier van content marketing, en kan jouw URL verwijderen uit Google Search als gevolg. Over het algemeen verwijdert Google de content van affiliate pagina’s met lage-kwaliteit content.

16. Slechte guest posts

Het plaatsen van een guest post is een goede SEO mogelijkheid als het goed uitgevoerd wordt. Aan de andere kant, als je een guest posts van lage kwaliteit publiceert die linken naar spammy blogs, kan Google je website verwijderen uit de zoekresultaten.

17. Spammy structured data markup

In de richtlijnen van Google voor structured data staat dat je misleidende of spamachtige markup moet vermijden om geen penalty te krijgen.

Google bepaalt aan de hand van data markup en rich snippets of een URL wordt weergegeven in zoekresultaten. Als het irrelevante, manipulatieve, verborgen of gevaarlijke content op jouw website aantreft, kan Google die content uit zijn index verwijderen.

Lees meer over structured data

18. Geautomatiseerde zoekopdrachten

Het verzenden van geautomatiseerde zoekopdrachten van jouw website naar Google kan je een penalty opleveren.

Vermijd het sturen van zoekopdrachten van bots of geautomatiseerde service naar Google om te zien hoe jouw website rankt. Het is in strijd met Webmaster richtlijnen en Google zou jouw URL uit de zoekresultaten kunnen verwijderen.

19. Uitsluiten van webpagina’s in jouw sitemap

Zoekmachine bots gaan op zoek naar sitemaps.

Jouw sitemap helpt Google jouw website in een oogopslag te begrijpen door:

 • Een overzicht te geven van pagina’s en hun belang.
 • Details weer te geven van afbeeldingen, video’s en nieuws.
 • Te laten zien hoe jouw content aan elkaar is gelinkt.

Lees hier meer hoe je jouw XML-sitemap kunt verbeteren

Om URL’s te verwijderen uit de Google zoekresultaten, kun je de webpagina’s uitsluiten van de sitemap waarvan je niet wilt dat Google ze indexeert. Je moet nog steeds de pagina blokkeren met behulp van robots.txt als je echt niet wilt dat Google het vindt en indexeert.

Je kunt ook jouw Google Search Console account controleren om te zien hoe jouw sitemap presteert.

20. Gehackte content

Gehackte content verwijst naar alle content die zonder jouw toestemming op jouw website staat – toegevoegd via een veiligheidsachterdeur – om de privacy of bronnen van gebruikers aan te vallen.

Net als malware op websites kan gehackte content leiden tot verwijdering van jouw website uit de zoekresultaten van Google. Google verwijdert dit soort content uit de zoekresultaten om ervoor te zorgen dat gebruikers veilig kunnen browsen.

Conclusie

Zorg ervoor dat jouw website niet per ongeluk uit de zoekresultaten van Google wordt verwijderd door elke SEO-techniek te proberen die je op het web vindt. Vermijd de 20 praktijken die we hebben genoemd om te voorkomen dat je URL uit de zoekresultaten wordt verwijderd.

Google kan content verwijderen die niet aan de richtlijnen voldoet. Houd je aan de regels en maak kwalitatieve content die zoekers aanspreekt om de aanwezigheid van jouw site in de zoekresultaten te laten groeien.

Bron: https://www.searchenginejournal.com/ways-to-get-deindexed-by-google/242069/

Houd je kennis op peil

Ontvang onze artikelen.