Kennisbank ¬Ľ SEO ¬Ľ Google’s Spam update oktober 2023

Google’s Spam update oktober 2023

26 oktober 2023

Google heeft begin oktober de spam update van oktober 2023 uitgerold. Lees meer over wat het doel van deze spamupdate is en op welke vormen van spam deze update zich richt. Daarnaast bespreken we welke maatregelen je als websitebeheerder kunt nemen als je getroffen wordt door een spamfilter.

Wat is het doel van de spam-update van oktober 2023?

Door mogelijkheden voor het detecteren van spam te verbeteren, streeft Google ernaar meer waardevolle en relevante zoekresultaten te bieden voor gebruikers. De spam wordt geminimaliseerd in diverse talen, zoals: Turks, Vietnamees, Indonesisch, Hindi en Chinees. Voor het detecteren van spam maakt Google gebruik van het op AI gebaseerde SpamBrain systeem. SpamBrain wordt constant verbeterd om nieuwe spamtactieken beter te kunnen herkennen.

Op welke vormen van spam richt de update van oktober 2023 zich?

De update van oktober 2023 richt zich specifiek op cloaking, gehackte, automatisch gegenereerde en gekopieerde spam. Deze spamtechnieken worden vaak gebruikt om zoekranglijsten te manipuleren en gebruikers te misleiden.

Welke maatregelen moeten websitebeheerders nemen als ze getroffen worden door spamfilters?

Als je website getroffen wordt door de Spam Update van Google, is het verstandig om direct actie ondernemen om de problemen op te lossen. Allereerst is het handig om het spambeleid van Google te bekijken om ervoor te zorgen dat je voldoet aan de regels. Je kunt onderzoeken of de volgende zaken voorkomen op je website. Verborgen tekst of links, automatisch gegenereerde teksten of pagina’s met veel afleidende advertenties. Mochten er één of meer van deze praktijken op je website zijn toegepast, dan is het verstandig om dit op te lossen. Het is cruciaal om je te focussen op het bieden van een goede gebruikerservaring door  het bieden van waardevolle content. Websitebeheerders moeten affiliatiepagina’s van lage kwaliteit verwijderen en praktijken zoals cloaking, misleidende redirects of het maken van doorway pages vermijden. Door veranderingen door te voeren, kun je de kans vergroten om te herstellen van de impact van spamfilters. Waardoor je een goede positie in Google kunt behouden .

Eerdere spam-updates

Google brengt regelmatig updates uit om spamtrends voor te blijven en de kwaliteit van de resultaten hoog te houden. Deze zoekmachine heeft eerder spam-updates uitgebracht, waaronder de updates van oktober en december 2022. Ook zijn er spam-updates geweest in 2021 in de maanden juni, juli en november. Als je veranderingen in de ranking van je site opmerkt, is het mogelijk dat deze veranderingen komen door de laatste spam-update.

Hoelang duurt het voordat de update volledig is uitgerold?

Net als bij eerdere updates zal de spam-update van oktober 2023 geleidelijk worden uitgerold gedurende enkele weken om een soepele overgang voor websites te garanderen. Google moedigt gebruikers aan om feedback te blijven geven via haar spamrapportagetool, omdat dit helpt bij het valideren en prioriteren van anti-spam beleid. Voor verdere updates en inzichten is het raadzaam om Barry Schwartz te volgen op Twitter.

Belangrijkste punten

  • Google heeft de spam-update van oktober 2023 uitgebracht om spam in verschillende talen aan te pakken en zoekresultaten te verbeteren.
  • De update richt zich specifiek op cloaking, gehackte, automatisch gegenereerde en gekopieerde spam.
  • Google beschouwt verborgen tekst of links, automatisch gegenereerde content, het kopi√ęren van artikelen, afleidende advertenties en affiliatiepagina‚Äôs van lage kwaliteit als spam.
  • Google vertrouwt op geautomatiseerde systemen, waaronder AI en machine learning, om pagina's en sites die in strijd zijn met het beleid van Google te identificeren en te degraderen.
  • Als je veranderingen opmerkt in de ranking van jouw website en jouw site niet voornamelijk in het Engels is, kan dit verband houden met deze update.
  • Sites die getroffen worden door de spamfilters moeten het beleid van Google bekijken en zorgen voor naleving.
  • Een eerlijke en transparante gebruikerservaring is cruciaal voor sites om goed te presteren na de spamupdate.
  • De update zal geleidelijk worden uitgerold gedurende enkele weken.
  • Eerdere spam-updates zijn onder andere die van oktober en december 2022, evenals november 2021, juni 2021 en juli 2021.
  • Om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen, kun je Barry Schwartz volgen op Twitter.
Bronnen: https://www.searchenginejournal.com/google-rolls-out-october-2023-spam-update/497794/ en https://searchengineland.com/google-unleashes-october-2023-spam-update-432881

Houd je kennis op peil

Ontvang onze artikelen.