Kennisbank » SEO Linkbuilding » Slechte backlinks: hoe kom je er vanaf?

Slechte backlinks: hoe kom je er vanaf?

24 februari 2015

Nu je een algemeen idee hebt gekregen van de links die je niet wilt hebben voor je website (zie ‘Slechte backlinks: hoe herken je ze?’), gaan we eens kijken hoe je deze slechte backlinks weg kan werken. In dit tweedelige artikel over slechte backlinks helpen we je zoveel mogelijk op weg met het opsporen en verwijderen van slechte backlinks. Vandaag deel 2: hoe kom je er vanaf?

Door kwalitatieve links, meer kans op een hoge positie in Google.

Het wegwerken van slechte backlinks

In het algemeen bestaan er een aantal manieren om slechte backlinks weg te werken, zodat ze je posities in Google niet raken:

1. Vraag het aan de site-eigenaar
De eerste manier is ook meteen de makkelijkste: vind de contactgegevens van de eigenaar van de betreffende website en vraag hem beleefd om de link te verwijderen. We zeggen expliciet ‘beleefd’, aangezien sommige webmasters niet bereidwillig zijn om dit ook daadwerkelijk te doen. Het kan zelfs voorkomen dat je te maken krijgt met webmasters die je vragen om te betalen voor het verwijderen van de link. In dit laatste geval moet je natuurlijk nooit je portemonnee trekken!

2. Verwijder je eigen pagina(‘s)
Je kunt ook ‘gewoon’ je eigen pagina verwijderen in plaats van de slechte backlink. Dit is uiteraard een drastische maatregel die je waarschijnlijk liever niet wilt nemen, aangezien de pagina van waarde is voor je website. Maar het kan wel een uitkomst zijn wanneer het je niet lukt om de slechte backlink(s) weg te werken. Controleer in dit geval welke lage kwaliteit pagina’s op jouw website zijn verbonden met slechte backlinks en verwijder deze pagina’s (error 404) in plaats van de backlinks.

3. Backlinks afwijzen met de Google Disavow Tool
Een andere manier om aan de schadelijke werking van slechte backlinks te ontsnappen is door ze af te wijzen met de Google Disavow Tool. Deze methode gebruik je eigenlijk alleen wanneer het niet lukt om je backlink-profiel op een andere manier op te schonen. Google zelf geeft dan ook aan dat deze tool een laatste redmiddel is.

4. Verwijder het domein en begin helemaal opnieuw.
Persoonlijk zouden wij dit niet zo snel doen. Maar er zijn voorbeelden waarbij we het ons kunnen voorstellen. Bijvoorbeeld als er gewoon te veel backlinks zijn waar je van af wilt en webmasters niet reageren op jouw verzoeken om deze links te verwijderen. Het kan dan zijn dat jouw site simpelweg de investering niet waard is om nog meer tijd en moeite te steken in het wegwerken van deze slechte backlinks. Het verwijderen van het domein is dan een zeer effectieve manier.
Hipster Writing SEO Concepts on his Note

Negatief effect op het verkeer

Zoals je hierboven ziet kan het opschonen van je backlink-profiel een heel gedoe zijn. Nu is er nog één ding waar we je voor moeten waarschuwen: je zult in eerste instantie waarschijnlijk verkeer verliezen. Je website zal na het opschonen immers minder backlinks hebben, waardoor er minder mensen via deze links jouw site bezoeken. Deze plotselinge daling van het aantal backlinks zal bij Google teweegbrengen dat je website minder interessant is (geworden). Dat is het signaal dat Google krijgt wanneer deze links opeens verdwijnen.

Lange termijn

Op de lange termijn zal het verwijderen van slechte backlinks je juist meer verkeer opleveren. Het is moeilijk te voorspellen om hoeveel verkeer het gaat en hoe lang het zal duren. Maar we hebben het hier uiteraard wel over een langdurig proces. Het zal dus veel stappen en tijd kosten. Er is echter een manier om dit proces te versnellen…

Backlink Checker Tools

Er bestaan meerdere Backlink Checker Tools die je kunnen helpen bij het opruimen van slechte backlinks, waaronder ook heel veel gratis tools. Zo kun je met Backlink Watch (gratis) al veel backlinks opsporen. Andere bekende tools zijn Majestic SEO, Open Site Explorer, SEO profiler, Google Webmaster Tools en LinkResearchTools.

Mocht je na het lezen van dit artikel hulp nodig hebben bij het opschonen van je backlink-profiel, neem dan contact op met Proseo (0252-428 323).

Houd je kennis op peil

Ontvang onze artikelen.