Kennisbank Ā» SEO Ā» Heeft AI SEO positief of negatief veranderd?

Heeft AI SEO positief of negatief veranderd?

1 mei 2023

Heeft-AI-SEO-positief-of-negatief-veranderd?

De snelle opkomst van Artificial intelligence (AI) verandert de manier waarop we aan SEO doen. Hier is een blik op de gevolgen voor de SEO industrie.

Google wendde zich in 2016 voor het eerst tot kunstmatige intelligentie en machine learning om zijn zoekmachine-algoritme aan te drijven. Met de lancering van ChatGPT eind 2022 werd kunstmatige intelligentie echter meer gangbaar en had het een aanzienlijke impact op de SEO industrie. Hoewel sommigen geloven dat deze veranderingen ten goede zijn geweest, hebben anderen beweerd dat ze de zaken alleen maar erger hebben gemaakt. Als we naar de toekomst kijken, wordt het steeds duidelijker dat AI een belangrijke rol zal hebben op toekomst van zoekmachineoptimalisatie en digitale marketing.

In dit artikel komen onder meer de volgende onderwerpen aan bod:

 • Hoe ChatGPT SEO beĆÆnvloedt
 • Positieve effecten van AI op SEO
 • Nadelige effecten van AI op SEO

Content creatie

Het creƫren van AI-content kan een voordeel zijn voor bedrijven die efficiƫnt willen werken en hun SEO willen verbeteren.

De richtlijnen van Google Search met betrekking tot door AI gegenereerde content zijn de afgelopen maanden gewijzigd om het maken van AI-content mogelijk te maken. Op voorwaarde dat deze voldoet aan dezelfde kwaliteitsrichtlijnen die zijn vastgesteld voor menselijke schrijvers.

Google wijzigde deze verklaring echter een maand later door te stellen dat AI niet mag worden gebruikt voor:

 • Schadelijke of illegale activiteiten.
 • Misbruik of onderbreking van de dienstverlening.
 • Desinformatie.
 • Spam.
 • Geautomatiseerde beslissingen op het gebied van “YMYL” (Content die, wanneer deze onjuist is, een gevaar kan zijn voor de lezer).
 • Seksueel expliciete content.

Het classificatiesysteem van Google is ontworpen om content van hoge kwaliteit te belonen. Terwijl het gebruik van automatisering om content te genereren om ranking te manipuleren in strijd is met richtlijnen, is het mogelijk om AI te gebruiken om je te helpen content te maken.

Google wil dat mensen content schrijven, maar er is geen reden waarom AI niet kan helpen de contentkwaliteit van jouw bedrijf te verbeteren.

De laatste tijd is het gebruik van AI om content te creƫren populairder dan ooit en kan het je helpen bij het ontwikkelen van content.

Er zijn echter ook enkele potentiƫle nadelen aan het toegenomen gebruik van AI in SEO.

Een zorg is dat het de kwaliteit van de content zou kunnen verminderen, aangezien marketeers zich meer kunnen richten op het creƫren van content die is geoptimaliseerd voor zoekmachines in plaats van waarde te bieden aan lezers.

Andere zorgen draaien om de beperkingen van ChatGPT zelf:

De tool voor natuurlijke taalverwerking is getraind op gegevens tot 2021. Wat betekent dat alles wat daarna wordt gepubliceerd niet wordt meegenomen in de output.

Ook is het belangrijk om te onthouden dat gegenereerde content door AI moeite zal hebben om iets nieuws te creƫren. Aangezien de content die gegenereerd wordt door ChatGPT afkomstig is uit bestaande bronnen. Hierdoor kan de content minder origineel en minder nieuwswaarde hebben.

Tenslotte is het verstandig om de geproduceerde ChatGPT tekst altijd te controleren of deze inhoudelijk klopt voordat je deze online plaatst.

Hulp nodig bij het schrijven van SEO teksten?

Gepersonaliseerde zoekresultaten

Een van de belangrijkste effecten van AI op SEO zijn gepersonaliseerde zoekresultaten.

AI-algoritmen kunnen de zoekgeschiedenis, locatie en gedrag van een gebruiker analyseren om aangepaste resultaten te bieden. SEO-strategieƫn moeten gericht zijn op het creƫren van content die is afgestemd op specifieke doelgroepen in plaats van op algemene.

De manier waarop zoekmachines zoekresultaten begrijpen en ranken verandert, en AI speelt hierin een grote rol.

Personalisatie wordt een veel vaker voorkomend onderdeel van SEO, waarbij klanten toegang krijgen tot meer gepersonaliseerde resultaten.

AI-chatbots worden steeds verder ontwikkeld en kunnen zoekopdrachten beantwoorden om conversatieresultaten te leveren.

Bedrijven kunnen hun website optimaliseren voor SEO door AI-assistenten te gebruiken om content te analyseren en gebieden te vinden waar bedrijven kunnen verbeteren.

AI-generatieve modellen kunnen content maken die gebaseerd is op de gegevens die je invoert. Mike King creƫerde bijvoorbeeld een AI-chatbot met contextbeperkte content die werd gepubliceerd op de website ipullrank.com.

Probeer de beste ideeƫn te bedenken waarmee je resultaten kunt personaliseren, en chatbots spelen daarbij een belangrijke rol.

Voice search optimalisatie

Met AI-gestuurde stemassistenten zoals Siri en Alexa die steeds populairder worden, is optimalisatie voor gesproken zoekopdrachten steeds belangrijker geworden.

Ingesproken vragen kunnen AI-algoritmen begrijpen en nauwkeurige resultaten opleveren. Daarom moeten SEO strategieƫn zoekwoorden en zinsdelen bevatten die overeenkomen met de spraak van mensen.

Bedrijven kunnen kijken naar de beste manieren om content voor mobiel te implementeren en te optimaliseren. Het is zo belangrijk om longtail- en shorttail-zoekwoorden te gebruiken om te optimaliseren voor gesproken zoekopdrachten.

AI kan helpen bij het optimaliseren van gesproken zoekopdrachten door bestaande content te scannen en SEO-gerelateerde wijzigingen voor te stellen.

Voorspellende analyse

Door AI aangedreven voorspellende analyses kunnen bedrijven helpen trends te identificeren en toekomstige resultaten te voorspellen.

Voor SEO betekent dit dat data gestuurde inzichten de creatie van content en optimalisatiestrategieƫn kunnen ondersteunen.

Voorspellende analyses kunnen bedrijven ook helpen nieuwe kansen te identificeren en voorop te blijven lopen.

Het mooie van AI is dat het gebruikmaakt van voorspellende analyses op basis van algoritmische gegevens om kansen en verbeterpunten als bedrijf te identificeren.

Er komt veel kijken bij het verbeteren van jouw SEO-strategie, wat een van de belangrijke elementen is die je kunnen helpen.

Inzicht in hoe jouw website scoort in zoekresultaten is essentieel voor het opzetten van een solide SEO-strategie, die je nodig hebt om ervoor te zorgen dat je website goed presteert.

Hoe ChatGPT SEO beĆÆnvloedt

AI-aangedreven chatbots zoals ChatGPT kunnen directe klantenondersteuning bieden en in realtime met gebruikers communiceren.

Chatbots kunnen ook gebruikersgedrag, voorkeuren en feedbackgegevens verzamelen om SEO strategieƫn te onderbouwen.

Het lijdt geen twijfel dat ChatGPT een impact heeft gehad op SEO en een langdurig effect zal blijven hebben op de branche.

De transformator van ChatGPT heeft 175 miljard parameters en ondersteunt meer dan 95 talen. Dit maakt het de perfecte AI-chatbot om SEO vooruit te helpen verbeteren en beĆÆnvloeden.

Er zijn veel factoren die een rol spelen bij het helpen ontwikkelen van positieve SEO veranderingen.

Met de verwerkingsmogelijkheden van ChatGPT zijn er tal van manieren waarop bedrijven het kunnen gebruiken om hun SEO te verbeteren, waaronder:

 • Lokale SEO
 • Linkbuilding
 • Content creatie
 • Zoekwoordonderzoek

Positieve effecten van AI op SEO

AI kan SEO vanuit een zakelijk perspectief op veel positieve manieren beĆÆnvloeden, waaronder een betere gebruikerservaring.

Klanten hechten veel waarde aan hun ervaring met een bedrijf. AI kan hierbij helpen door meer gepersonaliseerde content te maken en de kwaliteit van interacties te verbeteren.

Bovendien heeft de opkomst van spraakondersteunde AI, zoals Siri, Alexa en Google Home, verbeterde mogelijkheden voor zoekmarketeers en optimalisatie van gesproken zoekopdrachten.

AI maakt een beter begrip van gesproken taal mogelijk en geeft nauwkeurigere antwoorden op vragen van gebruikers.

Nauwkeurigheid is een ander belangrijk voordeel van het gebruik van AI, en AI-algoritmen kunnen enorme hoeveelheden gegevens analyseren, waardoor het voor zoekmachines gemakkelijker wordt om nauwkeurige zoekresultaten te leveren.

Nadelige effecten van AI op SEO

Maar AI is niet zonder negatieve elementen met betrekking tot SEO. Als we deze begrijpen, krijgen we een goed beeld van wat we in de toekomst kunnen verwachten.

Een van de belangrijkste problemen is het potentiƫle verlies van controle over zoek ranking en verwijzingsverkeer.

Met de lancering van de door AI aangedreven zoekmachine van Bing, snel gevolgd door het antwoord van Google op ChatGPT, genaamd Bard, is een van de grootste juridische vragen die nog moet worden beantwoord, hoe deze resultaten een attributie (bijvoorbeeld een navigatiepad) zullen geven aan de broninhoud.

Waar dit uiteindelijk terechtkomt, zal waarschijnlijk de meest prominente rol spelen in de fluctuatie in organisch zoekverkeer dat wordt gegenereerd door deze respectievelijke nieuwe zoekervaringen.

Een ander nadeel is dat naarmate AI tools steeds gebruikelijker zijn geworden, ze het voor bedrijven gemakkelijker hebben gemaakt om ze te gebruiken.

Met de toename van snel gegenereerde bloginhoud op grote schaal van onder meer CNET en andere grote uitgevers, is er bijvoorbeeld meer concurrentie om ranglijsten.

Bovendien heeft de verkeerde interpretatie van AI content problemen veroorzaakt in het bedrijfsleven zoals onnauwkeurigheden en irrelevante informatie.

Voer gewoon een zoekopdracht uit in tekst: “regenerate response” en het is duidelijk dat er veel wordt gepubliceerd zonder enige redactionele beoordeling.

AI is er om te blijven

Terwijl bedrijven steeds meer manieren zoeken om winsten te behalen, zullen opkomende technologieƫn zoals AI hun technologie verder ontwikkelen.

Niemand weet zeker wat de toekomst brengt voor de SEO industrie, maar het is duidelijk dat AI een prominente rol zal blijven spelen.

Dit betekent dat bedrijven kunnen kijken wat ze kunnen doen om de kracht van AI in hun voordeel te benutten. Als het op de juiste manier wordt gebruikt, kan het een krachtig hulpmiddel zijn en positieve invloed hebben op SEO .

Bron: https://searchengineland.com/ai-changed-seo-better-worse-395240

Houd je kennis op peil

Ontvang onze artikelen.