Kennisbank » Oud nieuws » Google dreigt met stopzetting zoekopdrachten in Australië

Google dreigt met stopzetting zoekopdrachten in Australië

22 januari 2021

Tijdens een hoorzitting van de Senaat in Canberra op vrijdag zei Mel Silva, directeur van Google (GOOGL) Australië, dat de ontwerpwetgeving “onwerkbaar” blijft en de manier waarop miljoenen gebruikers online naar inhoud zoeken, zou “breken”.


“Als deze versie van de code wet zou worden, zou het ons geen andere keuze geven dan te stoppen met het beschikbaar stellen van Google Search in Australië”, zei ze tegen wetgevers. “Dat zou een slechte uitkomst zijn, niet alleen voor ons, maar ook voor de Australische bevolking, mediadiversiteit en kleine bedrijven die Google Search gebruiken.

“De belangrijkste zorg van het bedrijf met het voorstel is dat het “betalingen zou vereisen voor links en snippets alleen naar nieuwsresultaten in Search”

aldus Silva.

“De gratis service die we Australische gebruikers bieden, en ons bedrijfsmodel, is gebouwd op de mogelijkheid om vrijelijk te linken tussen websites”

Google en Facebook zijn al jaren in de clinch met uitgevers over de manier waarop zij hun content weergeven, waarbij mediabedrijven betogen dat de techreuzen hen moeten betalen voor het voorrecht. Critici van de twee techbedrijven wijzen erop dat zij de online reclamebusiness domineren, waardoor nieuwsuitgevers in een lastig parket worden gebracht en moeten worstelen met de restjes.

De nieuwe wetgeving zou bepaalde mediakanalen in staat stellen individueel of collectief met Facebook en Google te onderhandelen – en tot arbitrage over te gaan als de partijen niet binnen drie maanden tot een akkoord kunnen komen, aldus de Australische mededingings- en consumentencommissie, die het wetgevingsvoorstel heeft ingediend.

De Australische premier Scott Morrison sloeg later op vrijdag terug naar Google.

“Laat ik duidelijk zijn. Australië maakt onze regels voor dingen die je in Australië mag doen. Dat gebeurt in ons parlement. Het wordt gedaan door onze regering en dat is hoe dingen werken hier in Australië en mensen die willen werken met dat in Australië, je bent van harte welkom,” zei hij op een persconferentie. “Maar we reageren niet op bedreigingen.”

Gevraagd naar de opmerkingen van Morrison, weigerde Google commentaar te geven.

Een waarschuwing voor “gevolgen”

Beide Amerikaanse techbedrijven hebben zich sinds de invoering afgelopen zomer fel tegen de code verzet. In augustus waarschuwde Google via zijn homepage Australiërs dat het wetsvoorstel hun zoekmogelijkheden zou schaden en “gevolgen” zou hebben voor YouTube-gebruikers.

De Amerikaanse reus stelt nu drie wijzigingen in de code voor, waaronder de wijze waarop hij nieuwsuitgevers zou compenseren.

Eén suggestie is om News Showcase – een programma dat Google vorig jaar lanceerde en dat uitgevers in de komende drie jaar meer dan 1 miljard dollar wil betalen – te formaliseren en uit te breiden in Australië. Het bedrijf betaalt nu al zeven uitgevers in het land voor hun content.

Het bedrijf wil ook een eis wijzigen die Google zou dwingen uitgevers op de hoogte te brengen van wijzigingen in zijn algoritme, en zegt dat het dit alleen moet doen “om ervoor te zorgen dat uitgevers in staat zijn te reageren op wijzigingen die hen betreffen”.

“Er is een duidelijk pad naar een eerlijke en werkbare code,” zei Silva. “Onze diensten terugtrekken uit Australië is wel het laatste wat ik of Google willen – zeker als er een andere weg is.”

Een agressieve strijd

Facebook (FB) keert zich ook tegen de wet.

In dezelfde Senaat hoorzitting op vrijdag, Simon Milner, Facebook’s vice-president van het openbaar beleid voor Azië-Pacific, zei dat het bedrijf uiteindelijk zou kunnen nieuws inhoud te blokkeren in Australië, hoewel hij benadrukte een toezegging “om de wet werkbaar te maken.”

Milner vertelde wetgevers dat er al een “afschrikwekkend effect van deze wet op investeringen in de Australische nieuwsindustrie” was, verwijzend naar een recent besluit van Facebook om een nieuwsproduct in het Verenigd Koninkrijk te lanceren in plaats van in Australië.

“Sir Tim Berners-Lee zei dat dit precedent dat door deze wet wordt geschapen ‘het web wereldwijd onwerkbaar zou kunnen maken’,” voegde hij eraan toe, verwijzend naar de uitvinder van het web.

De regelgevers zeggen dat de wetgeving nodig is om het speelveld voor de nieuwsmedia in Australië gelijk te maken, aangezien nieuwsredacties in het hele land hun dienstverlening hebben verminderd, tijdelijk gesloten of definitief gesloten.

In andere landen hebben zich soortgelijke gevallen voorgedaan. Donderdag kondigde Google aan dat het nieuwspublicaties in Frankrijk zou betalen voor het gebruik van hun online-inhoud in een baanbrekende overeenkomst die binnenkort elders in Europa navolging zou kunnen vinden onder nieuwe auteursrechtwetten.

Houd je kennis op peil

Ontvang onze artikelen.