Kennisbank » SEO » SEO en toegankelijkheid verbeteren met semantische HTML

SEO en toegankelijkheid verbeteren met semantische HTML

22 februari 2024

Zoekmachines geven prioriteit aan georganiseerde en duidelijke content die is verdeeld in onderwerpen en sub onderwerpen. In dit artikel lees je waarom semantische HTML belangrijk is voor het verbeteren van  je website.

Wat is het doel van semantische HTML bij een website?

Semantische HTML speelt een cruciale rol bij het verbeteren van SEO en de toegankelijkheid van een website door zoekmachines te helpen de structuur en hiërarchie van een webpagina te begrijpen. Het organiseert de content in secties zoals kop, navigatie, hoofdcontent en voettekst, waardoor het voor zoekmachines gemakkelijker wordt om de hoofd content te identificeren die geïndexeerd en gerangschikt moet worden. Dit verbetert de kans dat de webpagina verschijnt in relevante zoekresultaten. Daarnaast verbetert semantische HTML ook de toegankelijkheid van de website door duidelijke en betekenisvolle tags te bieden voor schermlezers en ondersteunende technologieën om de content te interpreteren en te navigeren.

Wat wordt er volgens de richtlijnen van Google verstaan onder hoofdcontent en aanvullende content?

De richtlijnen voor de kwaliteitsbeoordelaars van Google maken onderscheid tussen hoofdcontent, aanvullende content en advertentie-content. De hoofdcontent is waar zoekmachines zich op richten bij het indexeren en rangschikken. Semantische HTML helpt zoekmachines bij het vinden van de hoofdcontent door een webpagina in secties zoals kop, navigatie, hoofdcontent en voettekst te structureren. Het HTML-element <main> wordt gebruikt om het begin en einde van de hoofdcontent aan te geven, terwijl andere elementen zoals <header>, <nav> en <footer> de pagina verdelen in onderdelen. Het element <aside> wordt gebruikt voor aanvullende content. Aanvullende content omvat daarentegen elementen zoals zijbalken, reclame of andere content die de hoofdcontent ondersteunt of aanvult, maar niet essentieel is voor het indexeren of rangschikken door zoekmachines.

Welke zijn de meest essentiële semantische HTML-elementen voor het verbeteren van de toegankelijkheid van een website?

De meest essentiële semantische HTML-elementen voor het verbeteren van de toegankelijkheid van een website zijn <main> en <aside>. Het <main>-element wordt gebruikt om het begin en einde van de hoofdcontent aan te geven, waardoor het voor zoekmachines en ondersteunende technologieën gemakkelijker wordt om de primaire focus van de pagina te identificeren. Volgens de richtlijnen voor de kwaliteitsbeoordelaars van Google verwijst de hoofdcontent naar de primaire focus van een webpagina die zoekmachines willen indexeren en rangschikken. Het is de kerninformatie of de belangrijkste reden waarom gebruikers de pagina bezoeken.

Belangrijkste punten

  • Zoekmachines geven prioriteit aan georganiseerde en duidelijke content die is gestructureerd op basis van onderwerpen en subonderwerpen.
  • Semantische HTML helpt zoekmachines om de hoofdcontent van een webpagina te identificeren, waardoor SEO en de toegankelijkheid van een website worden verbeterd.
  • De richtlijnen voor de kwaliteitsbeoordelaars van Google maken onderscheid tussen hoofdcontent, aanvullende content en advertenties.
  • Semantische HTML structureert een webpagina in secties zoals kop, navigatie, hoofdcontent en voettekst.
  • Het HTML-element <main> markeert het begin en einde van de hoofdcontent, wat zoekmachines willen indexeren en rangschikken.
  • Andere semantische HTML-elementen zoals <header>, <nav> en <footer> verdelen een pagina in componenten.
  • Het element <aside> wordt gebruikt voor aanvullende content die gerelateerd is, maar geen deel uitmaakt van de hoofdcontent.
  • Het element <article> wordt gebruikt om individuele titels/samenvattingen op een contentscategoriepagina te omhullen.
  • Aanvullende semantische HTML-elementen zoals <button>, <form> en <section> kunnen de toegankelijkheid verbeteren.
Bron: https://www.searchenginejournal.com/why-you-should-consider-semantic-html-for-seo/506384/

Houd je kennis op peil

Ontvang onze artikelen.